Sabiedrība
2009. gada 14. jūnijs, 20:27

Valdība atbalsta speciālo likumu par pensiju un pabalstu izmaksu līdz 2012. gadam

Jauns.lv

Valdība svētdien ārkārtas sēdē atbalstīja speciālo likumu, kas noteic pensiju un pabalstu izmaksu laikā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada beigām.

Likumprojekts izstrādāts, ņemot vērā straujo ekonomikas lejupslīdi valstī un Finanšu ministrijas makroekonomiskās prognozes tuvākajiem gadiem, kas apliecina, ka tuvākajā laikā nav paredzama ekonomikas strauja atveseļošanās un ienākumu sociālās apdrošināšanas budžetā pieaugums. Līdz ar to, nepārskatot sociālās apdrošināšanas budžeta izdevumus, valsts speciālā budžeta uzkrājums būs izlietots jau pāris gadu laikā.

Piedāvātās likuma normas ir uzskatāmas par "samērīgām jeb atbilstošām mērķa sasniegšanai, jo labums, ko iegūs sabiedrība, ir lielāks par indivīda tiesībām nodarīto kaitējumu, ņemot vērā kopējo situāciju valstī un citām personu grupām noteiktos ierobežojumus", norāda Labklājības ministrija (LM).

Likumprojekts paredz, ka vecuma pensiju un izdienas pensiju izmaksā tikai 90% apmērā, bet strādājošajiem pensionāriem - vien 30% apmērā. Valdība uzdeva Finanšu ministrijai kopā ar LM līdz pirmdienai noskaidrot, kā šī norma ietekmēs pensionārus tiesu piesēdētājus un pensionārus pašvaldību deputātus.

Izdienas pensiju samazinājums 10% apmērā skars arī prokurorus, tiesnešus, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Satversmes aizsardzības biroja darbiniekus, diplomātus, militārpersonas, iekšlietu dienestā strādājošos, valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka māksliniekus.

Savukārt līdz 2010.gada 2.maijam "māmiņalgas" strādājošajiem izmaksās 50% apmērā, bet līdz 2012.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsts par katru bērnu būs astoņi lati mēnesī.

Iepriekš panāktā vienošanās paredzēja, ka ģimenes valsts pabalstu un vecāku pabalstu samazinās par 10%.

BNS