Pusmiljards par dabas cūkošanu
2009. gada 16. jūnijs, 10:01

Pusmiljards par dabas cūkošanu

Jauns.lv

ASV tiesa piespriež "ExxonMobil" 507,5 miljonu dolāru sodu par naftas noplūdi Aļaskas piekrastē, kas notikusi pirms 20 gadiem.

ASV federālā apelāciju tiesa pirmdien piesprieda kompānijai "ExxonMobil Corporation" 507,5 miljonu ASV dolāru (255,78 miljonu latu) soda naudu par 1989.gada ekoloģisko katastrofu Aļaskā. Pasadenas apelāciju tiesas lēmums atbilst ASV Augstākās tiesas pagājušā gadā ieteiktajam soda naudas apmēram.ASV Augstākā tiesa pērn atcēla kompānijai "ExxonMobil Corporation" piespriesto rekordlielo sodu 2,5 miljardu ASV dolāru (1,26 miljardu latu), nolemjot, ka maksimālais soda naudas apmērs var būt 507,5 miljoni ASV dolāru.

Iepriekšējais ASV Apelāciju tiesa lēmums rekordlielo kompensāciju piešķīra aptuveni 32 000 Aļaskas zvejnieku, pamatiedzīvotāju, māju īpašnieku un citiem, kurus ietekmējis piesārņojums.

Avārija iznīcina trīs ceturtdaļas faunas.

"Šajā gadījumā neviena no pusēm nav uzvarētājs. Atbildētājs ir parādā prasītājiem 507,5 miljonus dolāru, kas ir ceturtā lielākā jebkad piespriestā soda nauda. Taču šī kompensācija nozīmē 90% samazinājumu no sākotnējās soda naudas piecu miljardu dolāru apmērā," teikts tiesas lēmumā.

Tiesa arī nolēma, ka katra puse pati apmaksās savus advokātu un tiesas izdevumus, ar to naftas giganta rēķinu palielinot par vēl 70 miljoniem dolāru.

1989.gadā naftas kompānijas tankkuģis "Exxon Valdez" avarēja Aļaskas Prinča Viljama līcī un no tankkuģa tilpnēm izplūda ap 50 miljoniem litru naftas. Tika piesārņotas ievērojamas ūdens platības, un gāja bojā liels skaits putnu un jūras dzīvnieku. Minētā naftas noplūde bija lielākā ASV vēsturē, un līdz tankkuģa "Prestige" avārijai, kas 2002.gadā notika pie Spānijas krastiem, tā bija visu laiku lielākā tankkuģa radītā ekoloģiskā katastrofa pasaulē.

Kā liecina Aļaskas universitātes pētījumu rezultāti, katastrofu pārdzīvoja tikai ceturtā daļa reģiona jūras faunas. Piesārņojums arī sagrāvis aptuveni 34 000 vietējo zvejnieku, konservu rūpnīcas strādnieku un pamatiedzīvotāju dzīves, kas iesniedza kolektīvu prasību pret naftas kompāniju.

Tiesas process pret "ExxonMobil" ilgst jau kopš 1994.gada, kad Aļaskas tiesa lika naftas kompānijai katastrofā cietušajiem zvejniekiem izmaksāt piecus miljardus ASV dolāru. 2006.gadā federālā tiesa uz pusi samazināja piespriesto soda naudu.

"Exxon Mobil" apgalvo, ka tā iztērējusi 2,1 miljardu ASV dolāru (982,8 miljonus latu) piesārņotās piekrastes satīrīšanai, kā arī brīvprātīgi izmaksājusi 300 miljonus dolāru (140,4 miljonus latu) vairāk nekā 11 000 aļaskiešu un vietējām kompānijām, kurām nodarīja zaudējumus "Exxon Valdez" katastrofa.

"ExxonMobil" avārijas izraisīšanā apsūdz naftas tankkuģa kapteini.

Kapteinis Džozefs Hazelvuds pretēji kompānijas normatīviem negadījuma brīdī neatradās uz kuģa klāja. Prokuratūra apgalvo, ka Hazelvuds avārijas brīdī bija piedzēries, taču kapteinis noraida šīs apsūdzības un krimināltiesā tika attaisnots.

Savukārt prasības iesniedzēju advokāts Džefrijs Fišers tiesā norādīja, ka kompānija ir atbildīga par savu darbinieku rīcību un par piemērotu un kompetentu darbinieku pieņemšanu. Fišers sacīja, ka "ExxonMobil" vadība zināja par Hazelvuda alkohola problēmām un to, ka viņš regulāri mēdzis dzert uz kuģa.

Aļaskas amatpersonas norāda, ka soda naudas samazināšana ir smags trieciens vietējiem zvejniekiem un vietējiem iedzīvotājiem, kas gandrīz 20 gadus gaida pienācīgu kompensāciju par viņu dzīves iznīcināšanu.

LETA AFP