Sabiedrība
2009. gada 16. jūnijs, 17:44

Repše: Latvija nevar atļauties finansēt pašreizējo pensiju sistēmu

Jauns.lv

Latvija vairs nevar atļauties finansēt pašreizējo pensiju sistēmu, un tādēļ valdībai nebija citas iespējas, kā piedāvāt visu pensiju samazināšanu, otrdien Saeimas sēdē, lemjot par budžeta grozījumiem, teica finanšu ministrs Einars Repše.

Viņš atzina, ka ir saprotama strādājošo pensionāru sāpe, jo viņiem pensijas samazinās par 70%, taču "objektīvā realitāte ir tāda, ka pensiju sistēma pašreizējā līmenī nav finansējuma".

Repše stāstīja, ka sociālā budžeta ieņēmumu un izdevumu starpība ir gandrīz 500 miljoni latu un iepriekšējos gados panāktais sociālā budžeta pārpalikums ir treknajos gados izlietots valsts pamatbudžeta finansēšanai. Finanšu ministrs sacīja - ja arī šāds pārpalikums būtu atlicis, ar to pašreizējo pensiju sistēmu būtu iespējams finansēt vien līdz 2011.gadam.

Tādēļ valdībai bija jāizvēlas - celt nodokļus vai samazināt pensijas, klāstīja Repše un piebilda, ka nodokļu palielinājumu kategoriski noraidīja visi valdības ministri un sociālie partneri, tādēļ nebija citas izejas, kā ķerties pie sociālā budžeta samazināšanas.

Pēc Repšes teiktā, pensiju samazināšana par 10% dod ietaupījumu valsts budžetā 50 miljonu latu apmērā, bet strādājošo pensionāru pensiju samazināšana par 70% dod ietaupījumu 37 miljonu latu apmērā.

Finanšu ministrs arī uzsvēra, ka par pensiju samazināšanu ir vienojušies visi koalīcijas partiju pārstāvji. "Ja mēs to neatbalstām, tad samazinās mūsu iespējas saņemt nākamo starptautiskā maksājuma daļu," skaidroja Repše.

Viņš arī norādīja - ja parlaments neatbalsta valdības piedāvātos grozījumus šā gada budžetā un tos pavadošos likumprojektus, tostarp pensiju samazināšanu, tad valsts nevarēs izmaksāt jau augustā ne pensijas, ne algas.

Saeima otrdien ārkārtas sēdē lemj par grozījumiem šā gada budžetā, kas paredz deficīta samazināšanu par 500 miljoniem latu.

BNS