Deputāti samazina sev algas un atsakās no dienesta automašīnām
Sabiedrība
2009. gada 18. jūnijs, 11:44

Deputāti samazina sev algas un atsakās no dienesta automašīnām

Jauns.lv

Saeima vienprātīgi atbalstīja grozījumus Saeimas Kārtības rullī, kas paredz vēl par 20% samazināt deputātu atalgojumu un samaksu, ko tautas kalpi saņem par komisiju sēžu apmeklējumu.

Likumprojekts tika atzīts par skatāmu steidzamā kārtā, līdz ar to tautas kalpi varēja lemt par savu algu samazinājumu tikai divos lasījumos.

Lai vēl vairāk samazinātu parlamenta 2009.gada budžeta izdevumus, frakciju vadītāji no 1.jūlija atteiksies arī no dienesta automašīnu piešķiršanas Saeimas komisiju vadītājiem.

Par atbildīgo likumprojekta skatīšanā noteikta Saeimas Juridiskā komisija.

Deputāti šogad jau vairākkārt grozījuši Saeimas Kārtības rulli, paredzot dažādus izdevumu ierobežojumus, tostarp arī deputātu izdevumu kompensāciju apmēra samazinājumu.

No 1.marta parlamentārieši saņem par 15% mazāku pamatalgu - iepriekšējo 1232 latu vietā deputātu bruto pamatalga jau trīs mēnešus bijusi 1047 lati.

No 1.jūlija līdz gada beigām parlamentārieši saņems par 20% mazākas transporta izdevumu kompensācijas, bet kompensācijas sakaru izdevumiem saruks par 30%.

Savukārt 1.septembrī spēkā stāsies grozījumi, kas paredz par 20% samazināt arī īres kompensācijas tiem deputātiem, kuri nedzīvo Rīgā un kuriem deputāta pilnvaru realizēšanai jāīrē dzīvojamā telpa vai viesnīca galvaspilsētā.

Samazināts arī pabalsts deputātiem ar tā dēvēto mīksto mandātu, kas tiek izmaksāts, izstājoties no Saeimas sastāva. Piedāvātie grozījumi paredz no trim līdz vienai mēnešalgai samazināt vienreizējā pabalsta apmēru tautas kalpiem, kuru mandāts izbeidzas līdz ar cita deputāta atgriešanos Saeimā pēc darba valdībā, grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma adoptētājam, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, atstājot darbu Saeimā, pabalstus nesaņems arī deputāti, kuri šajās vēlēšanās ievēlēti Eiropas Parlamentā.

Kopējais Saeimas budžeta samazinājums 2009.gada budžeta grozījumos ir 2 800 532 lati.

BNS