Aivaram un Anrijam Lembergiem neveiks psihiatrisko ekspertīzi
Aivars Lembergs nesaprot (vai negrib saprast) viņam celtās apsūdzības...
Sabiedrība
2009. gada 19. jūnijs, 13:52

Aivaram un Anrijam Lembergiem neveiks psihiatrisko ekspertīzi

Jauns.lv

Rīgas apgabaltiesa noraidīja uzņēmēja Aināra Gulbja pārstāves Inetas Malahovskas lūgumu noteikt psihiatrisko ekspertīzi apsūdzētajiem Aivaram un Anrijam Lembergiem.

Šo lūgumu Malahovska bija pieteikusi pēc tam, kad Aivars un Anrijs Lembergi tiesā norādīja, ka nesaprot viņiem celtās apsūdzības. Pēc Anrija Lemberga aizstāvja Aivo Leimaņa teiktā, apsūdzībā neesot skaidroti vairāki juridiskie termini, piemēram, "patiesā labuma guvējs", "beneficiārs", "faktiskais īpašnieks", "ģimenes locekļi", "nebūdams informēts par noziedzīgu nodomu" un citi.

Malahovska uzskatīja, ka vārdu savienojums "ģimenes locekļi" jebkuram saprātīgi domājošam cilvēkam esot saprotams, tāpēc advokāte aicināja tiesu noteikt psihiatrisko ekspertīzi Anrijam Lembergam, piebilstot, ka tāda, viņas ieskatā, būtu nepieciešama arī Aivaram Lembergam, ja arī viņam nav saprotama apsūdzība.

Nākamajā tiesas sēdē, izsakot savu viedokli par šo Malahovskas lūgumu, valsts apsūdzības uzturētāji neatzina par nepieciešamu to apmierināt. Arī aizstāvji pauda viedokli, ka Aivaram un Anrijam Lembergiem neesot nepieciešama psihiatriskā ekspertīze. Paši apsūdzētie sacīja, ka šāds lūgums viņus aizvainojot, bet Malahovska to uzturēja. Cita par cietušo atzītā - miljonāra Valentīna Kokaļa - pārstāvis Andrejs Elksniņš šī lūguma izvērtēšanu nolēma atstāt tiesas ieskatā. Kā aģentūrai LETA vēlāk piebilda Elksniņš, lai gan apsūdzētie un viņu aizstāvji Malahovskas lūgumu uztvēruši kā aizvainojošu, tādējādi advokāte tikai īstenojusi savas likumā noteiktās tiesības.

Tiesa, uzklausījusi lietas dalībnieku viedokļus, šodien nolēma Malahovskas lūgumu noraidīt. Tiesas sēde patlaban turpinās.

Rīgas apgabaltiesā izskatāmajā krimināllietā, kurā dažādos noziegumos apsūdzēti Aivars un Anrijs Lembergi, kā arī uzņēmējs Ansis Sormulis, kopumā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva pagājušā gada otrajā pusē.

Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli ir aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Ventspils mērs jau iepriekš atzinis, ka neizprotot viņam uzrādīto apsūdzību, tomēr viņš to noliedzis. Līdzīgu attieksmi pret prokuratūras inkriminētajiem noziegumiem paudis Anrijs Lembergs, savukārt Sormulis nav teicis, ka apsūdzība nebūtu saprotama, tomēr arī viņš to pilnībā noraidījis.

LETA/foto:LETA

­­


­