Promiles pat no kvasa
2009. gada 20. jūnijs, 12:32

Promiles pat no kvasa

Jauns.lv

Kas Jauns pārbauda mītus, ka promilēs var iedzīvoties arī no bezalkoholiskā alus, kefīra, enerģijas dzēriena un kvasa.

Eksperimenta dalībnieki izvēlējušies katrs sev tīkamāko dzērienu, un pārbaude ar alkometru var sākties. Pirmoreiz katrs aparātā pūš tūlīt pēc dzēriena nobaudīšanas, tad — ik pēc 20 minūtēm. 

Arī alkometrs var grēkot

Lai arī alkohols lietots pavisam minimālās devās, pirmie rādītāji ir šokējoši augsti. Pat kvass uzrāda ievērojamu dzēruma pakāpi. Tomēr šie rādītāji neataino alkohola saturu asinīs, bet pašā dzērienā, kurš vēl nav izskalojies no mutes. Šā iemesla dēļ alkometra lietošanas pamācībā ir brīdinājums — rezultāti var nebūt precīzi, ja mutē un rīklē ir vēl izdzertā alkohola paliekas. Vislabāk mērījumus veikt 40 minūtes pēc alkohola baudīšanas, kad tas jau ir pilnībā uzsūcies. Arī mutei ideālā gadījumā jābūt izskalotai, bet zobiem — perfekti sakoptiem. Jo izrādās, ka zobu aplikums, periodontīts un smaganu kabatas vēl ilgi sevī var saglabāt neatšķaidītu alkoholu, ko uzrādīs alkometrs. Elpas atsvaidzinātāji šajā gadījumā nelīdzēs — parasti tie satur spirtu, un alkometrs uzrādīs galējai dzēruma pakāpei atbilstošas promiles.

Analizējot izelpoto gaisu, alkohola saturu asinīs noteikt var tikai aptuveni. To ietekmē katra pārbaudāmā asins sastāvs, vielmaiņa un apkārtējā gaisa temperatūra. Tomēr arī policija vispirms pārbauda alkohola saturu izelpā. Iespējams, ka pie vainas bijis vien kvass vai mutes atsvaidzinātājs, tomēr brauciens nodot asins analīzes diez vai ir labākais laika pavadīšanas veids. Visdrošākais veids, kā no tā izvairīties: pirms sēšanās pie stūres alkoholu nelietot nemaz un saprast, ka ne tikai elpas atsvaidzinātāji, bet pat kvass, bezalkoholiskais alus un enerģijas dzēriens var mānīgi rādīt promiles.

Izrādās, ka pirms mērījuma nav ieteicams ne smēķēt, ne baudīt kafiju — arī tas var uzrādīt falšas promiles.

Negaidīti pārsteigumi

Lāču kvass

Dzērienu testēšanā iesaistījās arī Kas Jauns eksperimentētāja, deviņus gadus vecā Elīna. Neko stiprāku par kvasu gan viņai vecāki neļāva baudīt. Tomēr pēc 100 gramiem kvasa viņas izelpā bija jau 3,6 promiles! Neticot šim rezultātam, pārbaudījām vēlreiz. Alkometrs ar draudīgiem pīkstieniem ziņoja, ka nu pie stūres sēsties kategoriski nedrīkst, jo ir jau pārsniegta četru promiļu robeža. Neko dīvainu meitenes uzvedībā gan nemanīja, ja neskaita smieklu lēkmi par savu „piedzeršanos”. Pēc 20 minūtēm alkometrs rādīja jau reālāku rezultātu — nulli promiļu. Īstā, tradicionāli raudzētā kvasā ir arī alkohols — dzēriens top, kopīgi darbojoties gan pienskābajām baktērijām, gan raugam, kurš rada alkoholu un ogļskābo gāzi. Asinīs kvass alkohola saturu jūtami pacelt gan nevar, tomēr ar pašbrūvētu kvasu jāuzmanās — ja tā ieraugā nav pienskābo baktēriju un ir vien raugs, var gadīties, ka dzēriens iznāk pat stiprāks par alu.

Bezalkoholiskais alus

Piekasīgi vērtējot, par pilnīgi bezalkoholisku šo alu nosaukt nevar — tas satur veselu pusprocentu alkohola. Tāpēc nav brīnums, ka Gundegai tūlīt pēc puslitra šā dzēriena baudīšanas izelpā uzrādās 0,3 promiles. Pēc 20 minūtēm viss ir kārtībā — alkometrs rāda nulli promiļu.

Enerģijas dzēriens

Pārsteigumu sagādā enerģijas dzēriens. Tūlīt pēc tā baudīšanas alkometrs, kā jau gaidīts, promiles neuzrāda, taču pēc 20 minūtēm Evijas izelpā konstatē jau 0,1 promili. 40 minūtes pēc dzēriena baudīšanas izelpā no promilēm nav ne vēsts.

Mīts kliedēts!

Kefīrs

Cik nav dzirdēts, ka arī kefīrs satur alkoholu un no tā var iedzīvoties promilēs. Tāpēc Kas Jauns pārbauda arī šo dzērienu. Pat izdzerot uzreiz litru kefīra un pārbaudot izelpu tūlīt pēc dzēriena baudīšanas, alkometrs spītīgi rāda nulli. Lai arī ar veikalā pirkto kefīru mīts neattaisnojās, tomēr tas radies ne bez pamata. Kefīra dzimtenē — kalnu aulos — šo dzērienu dažviet raudzē itin kreftīgu, pat līdz 4% spirtu saturošu. Mums pierasto veikalos iegādājamo dzērienu no piena gan gatavo ar jauktu mikroorganismu kultūru, starp kuriem ir arī etilspirtu producējošas sīkbūtnes, tomēr spirta šajā kefīrā ir pārāk maz. Ja jau pēc tikko izdzerta kefīra alkometrs rāda nulli, nekādu reibumu sasniegt neizdosies, pat izdzerot spaini kefīra.

Nedaudz var!

Martini (16%)

50 gramu Martini nobaudīja Laura, un tūlīt pēc tam viņas izelpā uzrādījās 1,5 promiles. Tomēr pēc 40 minūtēm Lauras izelpā bija vien 0,3 promiles.

Alus ar enerģijas dzērienu D Light (2,9%)

Artis izdzer vienu pudelīti (0,3 l) kokteiļa — enerģijas dzēriens un alus. Tūlīt pēc tā baudīšanas izelpā uzrādās 0,4 promiles, taču jau pēc 20 minūtēm palikusi 0,1 promile. Pēc 40 minūtēm alkometrs rāda nulli.

Labāk ne!

Sidrs (6%)

Tūlīt pēc 200 gramu sidra baudīšanas alkometrs uzrāda 0,4 promiles, bet pēc 20 minūtēm — jau 3,3. Ja patiešām asinīs būtu atbilstoša alkohola koncentrācija, to justu pēc uzvedības, taču Krista, kas testēja šo dzērienu, neizskatās piedzērusies. Pēc 40 minūtēm alkometrs Kristas izelpā uzrāda nulli promiļu.

Savukārt Sigita izdzer visu pudeli (0,5 l) sidra. Tūlīt pēc tās iztukšošanas alkometrs izelpā uzrāda 2,5 promiles, pēc 20 minūtēm — 1,4 promiles, bet pēc 40 minūtēm — 0,5 promiles. Arī pēc stundas joprojām 0,5 promiles.

Šampanietis (11%)

Tūlīt pēc glāzes šampanieša Agitas izelpā ir 3,2 promiles, pēc 20 minūtēm — četras promiles, pēc 40 minūtēm — 2,10 promiles. Pēc stundas organisms jau sācis pieveikt alkoholu, un izelpā ir vien 1,1 promile.

Baltvīns (11%)

Aiva, tikko izdzērusi 200 gramu baltvīna, izelpā konstatē 2,6 promiles. Pēc 20 minūtēm jau ir četras promiles, bet pēc 40 minūtēm — 1,8 promiles. Pēc stundas un 20 minūtēm pie stūres sēsties joprojām nav ieteicams — alkometrs rāda 0,8 promiles izelpā.

Viskijs (40%)

Margaritai tūlīt pēc 100 gramu viskija baudīšanas aparāts uzrādīja augstākās promiles — vismaz četras. Tomēr pēc 20 minūtēm viņas izelpā bija vien 1,2 promiles, jau pēc stundas — 0,7.

Šņabis ar sulu

70 gramu degvīna (40%) ar trīsreiz lielāku apelsīnu sulas daudzumu bija pietiekami, lai Elmāram tūlīt pēc „skrūves” baudīšanas izelpā būtu vairāk nekā četras promiles alkohola un alkometra lodziņā parādītos uzraksts hot. Pēc 20 minūtēm Elmāra izelpā bija 3,10 promiles, tomēr viņa uzvedība gan neliecināja par tik lielu dzēruma pakāpi. Pēc 40 minūtēm alkometrs uzrādīja reālāku mērījumu — 1,1 promili. Pēc stundas — 0,7 promiles, pēc vēl 20 minūtēm — 1,2 promiles, bet pēc pusotras stundas — nulli promiļu.

Gaišais alus (4,5%)

Kaija pārbaudīja puslitra gaišā alus iedarbību uz viņas organismu. Tūlīt pēc tā izdzeršanas alkometra lodziņā parādījās uzraksts hot — vairāk nekā četras promiles. Pēc 20 minūtēm — 2,10 promiles, pēc 40 minūtēm — 1,8 promiles. Nekas Kaijas uzvedībā neliecināja, ka viņa būtu jūtami iedzērusi, tomēr jārēķinās, ka arī Ceļu policijas alkometrs izelpā varētu konstatēt vairāk promiļu nekā reāli asinīs.

Kokteilis Dins (14,5%)

Zane nobauda mazo pudelīti (275 mililitrus) kokteiļa Dins — džinu ar toniku. Tūlīt pēc dzēriena lietošanas alkohola saturs izelpā ir 3,8 promiles, pēc 20 minūtēm — 3,2, pēc 40 minūtēm 3,5, bet pēc stundas — 2,5. Lai arī viegli iedzerams, šis kokteilītis nemaz nav tik nevainīgs.

Anda Leiškalne/Foto: Rojs Maizītis

­