Sabiedrība
2009. gada 23. jūnijs, 18:02

Pārdošanas apmēri veikalos šogad Jāņu laikā varētu būt mazāki nekā pērn

Jauns.lv

Ekonomiskās situācijas ietekmē pārtikas un dažādu preču pārdošanas apmēri veikalos šogad Jāņu laikā varētu būt mazāki nekā pērn šajā laikā, aģentūrai BNS prognozēja vairāki tirgotāju pārstāvji.

"Elvi" veikalu tīkla pārstāve Vineta Grigāne sacīja - lai arī svētku laikā cilvēki iepērkas aktīvāk, ir iespējams, ka kopējie pārdošanas apmēri, salīdzinot ar pagājušo gadu, varētu kristies.

"Esam ievērojuši, ka Līgo svētkus cilvēki dodas svinēt laukos, tāpēc straujāk pieaug apgrozījums lauku veikalos, turpretim ne tik intensīvi tas notiek lielpilsētās," viņa norādīja.

Grigāne atzina, ka pašlaik pircēji pievērš uzmanību akcijas precēm un tas notiek arī pirmssvētku periodā.

Viņa arī pastāstīja, ka pircēji Līgo svētku svinībām nepieciešamo parasti iegādājas īsi pirms svinībām vai tieši Līgo dienā pa ceļam uz svinību vietu un, domājams, šī tendence būs arī šogad.

"Daudzās brīvās dienas noteikti paredz arī to, ka cilvēki mājās būs ilgāk, tāpēc būs nepieciešami arī lielāki pārtikas krājumi, līdz ar to veikalus apmeklēs biežāk un pirks vairāk," viņa prognozēja.

Lielveikalu IKI mārketinga vadītāja Indra Svikle klāstīja, ka tirgotāji šogad nevar lolot ilūzijas par strauju patēriņa pieaugumu svētku laikā, salīdzinot ar pagājušo gadu.

"Lai arī gaidāmas brīvdienas, cilvēki ir saistīti ar vispārējo ekonomisko situāciju un arī svētkos atbildīgi un rūpīgi plānos savus pirkumus. Kaut arī patēriņa apmērs varētu būt mazāks nekā gadu iepriekš, nedomāju, ka tas būs dramatiski krities," viņa minēja.

Svikle uzsvēra - drīzāk cilvēki daudz uzmanīgāk vērtēs piedāvājumu un dos priekšroku akcijas precēm. "Arī IKI tīkla veikalos esam padomājuši par daudzveidīgu sortimentu un svētku atlaidēm, lai iepērkoties varētu sarūpēt bagātīgu Līgo svētku galdu," viņa piebilda.

Svikle pastāstīja, ka kopumā iepirkumu paradumus ietekmē vairāki faktori un Līgo svētkos ļoti izšķiroša nozīme ir gan laika apstākļiem, gan arī izvēlētajām vietām, kur plānots līgot. "Saprotams, ka mazāks apgrozījums Līgo dienā ir Rīgā, jo lielā iepirkšanās notiek dažas dienas iepriekš - pēdējā darbdienas vakarā, savukārt ārpus galvaspilsētas apmēri palielinās tieši 23.jūnijā," viņa paskaidroja.

"IKI novērojumi liecina, ka lietainos laika apstākļos cilvēki kļūst slinkāki un negribīgi dodas iepirkties, iztiekot ar pirms svētkiem iegādātajiem labumiem, tādēļ ļoti ceram, ka svētkus un arī pirkumus nepatraucēs lietus," Svikle piebilda.

Mazumtirgotāja "Rimi Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa pavēstīja, ka piecas brīvdienas un Jāņu noskaņa rosinās ļaudis vairāk laika pavadīt, atpūšoties brīvā dabā, apciemojot radus un draugus un rīkojot svinības. "Iespējams, ka mainīgās ekonomiskās situācijas ietekmē šogad pirkumi būs vairāk pārdomāti nekā iepriekšējos gados un biežāk tiks izdarīta izvēle iegādāties kvalitatīvas izejvielas un vairāk laika un spēka ieguldīt, pašiem tās pārvēršot svētku maltītē," viņa prognozēja.

Jau vēstīts, ka valsts ekonomiskā situācija ir ietekmējusi arī mazumtirdzniecības nozari - tirgotāju apgrozījums no gada sākuma krītas, jo pircēji kļuvuši taupīgāki un iepērkas daudz taupīgāk. Tiesa, svētkos pārtikas precēm un dažādām sezonas precēm pieprasījums palielinās joprojām.

BNS

Tēmas