Sabiedrība
2009. gada 29. jūnijs, 22:44

ECB aicina neapdraudēt Latvijas Bankas neatkarību

Jauns.lv

Eiropas Centrālā banka (ECB) ieteikusi, valdībai veicot izmaiņas peļņas daļā, ko Latvijas Banka iemaksā valsts budžetā, neapdraudēt Latvijas Bankas neatkarību, lai tā arī turpmāk varētu pildīt savas funkcijas, tostarp - nodrošināt monetāro stabilitāti.

Šāda rekomendācija pausta ECB mājaslapā publicētajā ECB viedoklī par likuma par Latvijas Banku grozījumu projektu, kas paredz palielināt valsts budžetā iemaksājamo Latvijas Bankas peļņas daļu.

"ECB apzinās, kāda ir pašreizējā finanšu situācija Latvijā, kā arī nepieciešamību atjaunot Latvijas makroekonomikas stabilitāti un vairot tās uzticamību. Tomēr tā uzsver, ka centrālās bankas finanšu resursu izmantošana var būt kontrproduktīva no uzticamības viedokļa, ja tiek grauta nacionālās centrālās bankas finanšu stabilitāte un neatkarība," sacīts ECB publicētajā viedoklī.

Pašlaik Latvijas Banka valsts budžetā maksā 15% uzņēmumu peļņas nodokli un vēl 15% nodokli no peļņas par valsts kapitāla izmantošanu. Likuma grozījumu projektā paredzēts nodokli no peļņas par valsts kapitāla izmantošanu palielināt līdz 50%.

ECB uzsver, "lai gan Latvijas Bankai 2008.gada beigās bija pozitīvi kapitāla un rezervju rādītāji, ir nepieciešama apdomība, lai nodrošinātu stabilus un pietiekamus finanšu resursus ilgtermiņā".

"ECB arī norāda, ka principā centrālajai bankai nav optimāli veidot rezerves tikai pēc tam, kad tā ir pārskaitījusi Valsts kasei lielu peļņas daļu", sacīts paziņojumā, atzīmējot, ja Latvijas Bankas zaudējumi pārsniegtu pašlaik uzkrātās rezerves, tās būtu grūti atjaunot, ņemot vērā, kā samazinātos centrālās bankas rīcībā paliekošā peļņas daļa, ja tiktu būtiski palielināta valsts budžetā iemaksājamā peļņas daļa, kā tas pašlaik iecerēts.

Tā kā ir iespējamas arī izmaiņas uzņēmumu peļņas nodokļa likmē, ECB pauž viedokli, ka juridiskās skaidrības dēļ un, lai labāk aizsargātu Latvijas Bankas finansiālo neatkarību, "Latvijas Bankas maksimālais maksājums valsts budžetā drīzāk būtu jānosaka ar vienu fiksētu Latvijas Bankas gada peļņas nodokļa likmi, kas būtu paredzēta likumā par Latvijas Banku."

"Vai arī, ja tiek saglabāta pašreizējā Latvijas Bankas peļņas sadales aprēķināšana pēc divām likmēm, ECB rekomendē, lai, ņemot vērā Latvijas Bankas saistības saskaņā ar Eiropas Centrālo banku sistēmas statūtiem un līgumu jebkādas izmaiņas tās finanšu saistībās pret valsti tiktu izlemtas sadarbībā ar Latvijas Bankas padomi, ņemot vērā specifiskos centrālās bankas uzdevumus," sacīts ECB paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Latvijas Banka pagājušo gadu noslēdza ar 53,437 miljonu latu peļņu, kas bija par 3,8% lielāka nekā 2007.gadā. Saskaņā ar likumu par Latvijas Banku no 2008.gada Latvijas Bankas peļņas 16,031 miljons latu ieskaitīts valsts ieņēmumos, bet 37,406 miljoni latu ieskaitīti Latvijas Bankas rezerves kapitālā.

Šobrīd likums par Latvijas Banku nosaka, ka Latvijas Banka valsts ieņēmumos ieskaita pārskata gadā gūtās peļņas daļu, kas aprēķināta, piemērojot likumā par uzņēmumu ienākuma nodokli rezidentiem noteikto nodokļa likmi, un veic maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu 15% apmērā no pārskata gadā gūtās peļņas. 2008.gada un 2007.gada beigās spēkā esošā Latvijas rezidentiem noteiktā uzņēmumu ienākuma nodokļa likme bija 15%. Tādējādi valsts ieņēmumos Latvijas Banka ieskaita 30% no tās pārskata gadā gūtās peļņas. Pēc minēto atskaitījumu veikšanas Latvijas Bankas peļņas atlikums ieskaitāms rezerves kapitālā. Rezerves kapitāls izveidots iespējamo zaudējumu segšanai.

BNS