2009. gada 1. jūlijs, 13:02

Amerikas Valstu organizācija izvirza 72 stundu ultimātu Hondurasai

Jauns.lv

Amerikas Valstu organizācija (AVO) Hondurasas pagaidu valdībai trešdien devusi 72 stundas demokrātijas atjaunošanai, piedraudot pretējā gadījumā izslēgt to no organizācijas.

AVO apstiprinātajā rezolūcijā organizācija nosoda Hondurasā svētdien notikušo valsts apvērsumu un prezidenta Manuela Selajas gāšanu, pieprasot "tūlītēju, drošu un beznosacījuma prezidenta atgriešanos pie viņa konstitucionālajiem pienākumiem".

Organizācija paziņojusi, ka tā neatzīs nevienu valdību, kas radīta šādā antikonstitucionālā veidā, un aicinājusi AVO ģenerālsekretāru Hosē Migelu Insulsu spert nepieciešamos diplomātiskos soļus, lai Hondurasā atjaunotu demokrātiju un likuma varu un prezidenta amatā atgrieztos Selaja.

Jau vēstīts, ka Hondurasas armija svētdien aizturēja un izraidīja prezidentu Manuelu Selaju, kas bija plānojis svētdien sarīkot referendumu par konstitūcijas grozījumiem, kuru Augstākā tiesa bija atzinusi par nelikumīgu. Karavīri aplenca prezidenta māju, aizturēja viņu un aizveda uz Kostariku.

Dažas stundas pēc Selajas gāšanas un izraidīšanas Hondurasas Kongress iecēla valsts prezidenta amatā parlamenta spīkeru Roberto Mičeleti, kurš sāka veidot jaunu valdību.

Selaja paziņojis, ka jau ceturtdien plāno atgriezties Hondurasas galvaspilsētā Tegusigalpā par spīti jaunās valdības brīdinājumam, ka viņš nekavējoties tiks aizturēts.

AVO tika izveidota 1948.gadā. Tā ir bāzējusies Vašingtonā, bet ASV ietekme šajā organizācijā pēdējo gadu desmitu laikā ir mazinājusies. AVO dalībvalstis ir visas 34 Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas valstis, izņemot Kubu. Jūnija sākumā AVO anulēja 1962.gadā pieņemto lēmumu par Kubas izslēgšanu no organizācijas.

BNS