Krīzes zemākais punkts vēl nav sasniegts
Sabiedrība
2009. gada 6. jūlijs, 22:11

Krīzes zemākais punkts vēl nav sasniegts

Jauns.lv

Latvijas tautsaimniecība grimst aizvien lielākā depresijā, atlabšana varētu atsākties labi ja 2011. gadā, liecina Ekonomikas ministrijas ziņojums valdībai “Par makroekonomisko situāciju valstī”.

Ziņojumā teikts: “Lielākajai daļai aptaujāto uzņēmumu, salīdzinot ar gada sākumā sniegtajām atbildēm, ir pieaudzis pesimisms attiecībā uz 2009. gada perspektīvām.”

Ziņojuma prognožu sadaļu var lasīt kā šausmu romānu, jo tuvākajos mēnešos situācija var dramatiski pasliktināties. Lūk, tikai daži citāti:

*

“2009. gadā lielākā ietekme uz Latvijas ekonomiku būs straujam ārējā pieprasījuma samazinājumam. Turpinās kristies arī iekšējais pieprasījums.”

* “2009. gadā tiek prognozēts ievērojams ekonomisko aktivitāšu samazinājums – IKP kritums par 18%. Neraugoties uz situācijas uzlabošanos 2010. gada otrajā pusē, IKP izaugsmes tempi 2010. gadā saglabāsies negatīvi.”

*

“2010. gadā privātais patēriņš var turpināt vēl samazināties, jo nepalielināsies nodarbinātība un algas.”

* “Investīciju samazinājumu privātā sektorā galvenokārt ietekmēs finanšu resursu pieejamības apstākļu pasliktināšanās, kā arī uzņēmēju pesimistiskais noskaņojums attiecībā uz nākotnes perspektīvām.”

*

“Nozaru griezumā 2009. un 2010. gadā visbūtiskāk samazināsies būvniecības izlaide. Liels samazinājums ir sagaidāms arī tirdzniecības pakalpojumiem un apstrādes rūpniecībai.”

* “Vairāku rūpniecības apakšnozaru uzņēmumu pārstāvji pieļauj pat lielāku ražošanas apjomu samazinājumu. Piemēram, ražošanas apjomi vieglajā rūpniecībā, nemetālisko minerālu un elektrisko un optisko iekārtu ražošanā varētu samazināties pat par 40 procentiem salīdzinājumā ar 2008. gadu.”

*

“Neraugoties uz ievērojamu nodarbināto skaita samazinājumu 2009. gada 1. ceturksnī, gadā kopumā uzņēmumi joprojām paredz būtisku strādājošo skaita samazinājumu. Situācijai turpinot pasliktināties, tiek atzīmēti arī riski, ka mazie uzņēmumi varētu no legālās nodarbinātības pāriet uz nelegālo, kā arī augsti kvalificētu darbinieku iespējamā emigrācija.”

* “Bezdarbnieku skaits salīdzinājumā ar 2008. gadu pieaugs divas reizes. Tādējādi bezdarba līmenis 2009. gadā varētu būt vidēji 13–14%, bet 2010. gadā vidēji 12–15% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Bezdarba samazināšanās gaidāma tikai 2011. gadā, kad bezdarba līmenis saruks no 14 līdz 11%.”

*

“Ekonomikas attīstību 2009. un 2010. gadā var ietekmēt vairāki riski. Ir iespēja, ka ārējais pieprasījums kā globālās finanšu krīzes sekas ir vēl dziļāks, nekā patlaban prognozē Eiropas Komisija un citas starptautiskās organizācijas, jo pasaulē joprojām valda liela neskaidrība par turpmāko attīstību un finanšu krīzes ietekmes apmēriem uz reālo sektoru.”

Ekonomikas ministrija cer, ka situācija uzlaboties var sākt tikai 2011. gadā, un tad arī tikai tādā gadījumā, “ja pasaules finanšu tirgi būs stabilizējušies”. Savukārt bezdarba līmenis var samazināties ne ātrāk kā gadu pēc tam, kad sāksies ekonomikas atkopšanās.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA