Sabiedrība
2009. gada 13. jūlijs, 18:07

Latvija tikpat riskanta kā Zimbabve

Jauns.lv

“Ļoti vāja ekonomiskā struktūra, neefektīva ekonomiskā politika, likviditātes trūkums, ekstrēms un nepieņemams biznesa klimats, politiskā nestabilitāte, nespēja stāvēt pretī ekonomikas lejupslīdei” – tādu novērtējumu Latvijas ekonomiskajai videi devusi starptautiskā kredītu apdrošināšanas grupa “Euler Hermes”.

Latvija līdzās Zimbabvei, Afganistānai, Mongolijai, Ziemeļkorejai, Irānai, Kubai, Nikaragvai un citām “trešās pasaules” zemēm ieguvusi “Euler Hermes” zemāko novērtējumu – D reitingu. Eiropā D reitings ir piešķirts vēl tika dažām valstīm – Baltkrievijai, Moldovai, Albānijai, Bosnijai un Hercegovinai, Maķedonijai, Ukrainai un Īslandei. Latviešus var mierināt fakts, ka esam “vienā maisā” kopā ar Lietuvu. Toties Igaunijai ir piešķirts daudz augstāka vieta – B reitings. Vislabākā situācija pēc riska apdrošinātāju domām patlaban ir Austrālijā, Ziemeļamerikā, Japānā, Rietumeiropā un Skandināvijā.

Starptautiskās reitingu kompānijas ik pa laikam sniedz dažādus vērtējumus, un bieži vien tie nav tieši saistīti ar aplūkojamās valsts tautsaimniecību. Tomēr šoreiz Latvijas ierindošana vienā līmenī ar Ziemeļkoreju un Mongoliju var radīt visai lielas problēmas.

Apdrošināšanas grupa “Euler Hermes” ir viena no trim lielākajām kompānijām, kas darbojas Latvijas apdrošināšanas tirgū, un tā ir sākusi lauzt jau agrāk noslēgtos apdrošināšanas līgumus

To sāpīgi izjutuši Latvijas tirgotāji, kas iepērk no piegādātājiem preces ar atlikto maksājumu. Līdz ar to Latvijas tirgotāji preces no ārvalstu piegādātājiem var saņemt, tikai veicot priekšapmaksu, nevis par tām maksāt kā līdz šim – 30–60 dienu laikā kopš piegādes brīža, kad vismaz daļa preču jau ir pārdotas. Lai šādu shēmu īstenotu, nepieciešami kredītrisku apdrošinātāji, kas ļauj piegādātājam būt drošam, ka pārdevēja maksātnespējas gadījumā viņš saņems naudu par piegādātajām precēm.

Latvijai reitings pazemināts lata devalvācijas riska dēļ.

Mūsu tirgotājiem ir steidzami jāpārorientējas uz preču iepirkšanu ar priekšapmaksu, kam ir nepieciešami kredīti. Patērētājam tas nozīmē, ka turpmāk veikalos varētu samazināties importēto preču klāsts. Problēmas ir radušās arī Latvijas izplatītājiem, kas iepērk preces tālākai pārdošanai Austrumu tirgos.

“Rimi Latvia” valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais aģentūrai LETA paudis: “Jau pagājušā gada nogalē sākām izjust ārvalstu partneru bažas, un mums bija jāiegulda lielāks skaidrojošais darbs pirms līgumu slēgšanas, lai pamatotu mūsu valsts un kompānijas stabilitāti un uzticamību, tādējādi šis (“Euler Hermes”) paziņojums pastiprinās šīs šaubas un apgrūtinās sadarbību ar ārvalstu partneriem.” Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusevičs izsacījis arī šaubas par pašas “Eular Hermes” stabilitāti: “Īsti neredzu, kāpēc pavisam nepieciešams pārtraukt apdrošināšanu, iespējams, ka pašai apdrošināšanas kompānijai ir kādas problēmas.”

Elmārs Barkāns