Sabiedrība
2009. gada 14. jūlijs, 18:00

Kampars augusta vidū valdībā iesniegs un rosinās diskusijas par Latvijas ekonomikas atveseļošanas plānu

Jauns.lv

Ekonomikas ministrs Artis Kampars augusta vidū valdībā plāno iesniegt un sākt diskusijas par Latvijas ekonomikas atveseļošanas plānu, kurā būtu noteiktas Latvijas tautsaimniecības prioritārās nozares un instrumenti ekonomikas stimulēšanai.

Kampars otrdien valdības sēdē informēja, ka Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātā programma balstās uz trīs pamatnostādnēm - konkurētspējas paaugstināšanu, produktivitātes palielināšanu, kā arī inovatīvas ražošanas stimulēšanu.

Ministrs stāstija, ka, tostarp, programmā būs noteiktas tautsaimniecības prioritārās nozares. Pēc Kampara teiktā, Latvija nekad nespēs saražot lielāko daļu no savam patēriņam nepieciešamām precēm, tādēļ ir nepieciešams attīstīt tās nozares, kas globālajā tirgū spētu būt konkurētspējīgas. Programmā EM piedāvās konkrētus finanšu instrumentus, nodokļu politiku, darba tirgus un izglītības sistēmas piemērošanu šīm prioritarajām nozarēm.

Kampars informēja, ka šobrīd EM programmu apspriež ar vairāk kā 10 nevalstiskajām organizācijām, augusta vidū plānotas diskuisjas valdībā, savukārt septembrī programma jau varētu sākt darboties.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis valdības sēdē otrdien atzina, ka valdības prioritātei šobrīd ir jābūt eksportam un nepieciešams atbalstīt tos uzņērmumus, kas ir spējīgi eksportēt un radīt jaunas darba vietas.

Premjers pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka Latvijā ekonomikas izaugsmi pamatā varēs stimulēt caur ārējo ekonomisko vidi un tas nozīmē, ka ir jākoncentrējas uz eksporta atbalstu. Pēc viņa teiktā, tieši eksportu pārstāvošā joma būs pirmā, kas sāks atkopties no ekonomiskās krīzes un valdībai tādēļ tā maksimāli jāstimulē.

Jau ziņots, ka Kampars pašlaik sācis konsultācijas ar uzņēmējiem un tos pārstāvošajām sabiedriskajām organizācijām, kā arī citām organizācijām, lai vienotos par Latvijas prioritāro tautsaimniecības nozaru noteikšanu.

Vairāki eksperti gan iepriekš norādījuši, ka noteikt prioritārās nozares nebūtu nepieciešams, jo tas ir uzņēmēju ziņā, kuri paši atrod pelnītspējīgākās nozares. Turklāt patlaban, būtiski mainoties ekonomiskajai situācijai visā pasaulē, Latvijas nosauktās nozares var izrādīties nepieprasītas un nekonkurētspējīgas jaunajos apstākļos.

BNS