Tur slepenībā skolu slēgšanas plānu
Sabiedrība
2009. gada 14. jūlijs, 19:44

Tur slepenībā skolu slēgšanas plānu

Jauns.lv

Nākamajā mācību gadā Izglītības un zinātnes ministrija ierosina Rīgā slēgt 30 vidusskolas. Kuras mācību iestādes ir iekļuvušas “melnajā sarakstā”, pagaidām neatklāj.

Rīgas mērs Nils Ušakovs izplatījis paziņojumu, kurā teikts: “Es uzskatu, ka šāda rīcība no valsts puses ir noziegums.” Domes priekšsēdētāja preses sekretāre Anna Kononova kasjauns.lv teica, ka pašvaldības rīcībā ir “nolemto” skolu saraksts, bet to nepubliskos, lai nesaceltu lielu ažiotāžu un nemierus. Kononova teica, ka visas skolas tomēr neslēgs un vēl tiks spriests par to nākotni.

Jāteic, ka pēdējo mēnešu laikā Izglītības un zinātnes vairākas reizes ir mainījusi izglītības sistēmas finansēšanas iespējamos modeļus, izvairoties sniegt konkrētu informāciju, cik tad īsti liela no 1. septembra būs skolotāju alga un kurās skolās viņi varēs turpināt darbu. Pašlaik galvaspilsētas skolotāji ir devušies vasaras atvaļinājumos un ir pilnīgā neziņā par savu turpmāko darbu.

Lai mēģinātu rast risinājumu samilzušajās skolu un pedagogu problēmās, 15. jūlijā Rīgas domē uz pirmo sēdi sanāks īpaša pašvaldības darbu grupa. Rīgas domē kasjauns.lv arī nesniedza informāciju, kuras vidusskolas ir nolemts slēgt – ar latviešu vai krievu mācībvalodu.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe arī neatklāj, kuras skolas tiks slēgtas. Viņa 14. jūlijā Latvijas Radio raidījumā izteica apgalvojumu, kas ir pretrunā ar Ušakova teikto. Koķe uzsvēra, ka “nav pamata uztraukumam par gaidāmo skolu slēgšanu, jo likvidējamo vai apvienojamo mācību iestāžu skaits patlaban ir salīdzinoši mazs”.

Elmārs Barkāns