Puse Latvijas iedzīvotāju gatavi atteikties no bankomātu čekiem
Sabiedrība
2009. gada 14. jūlijs, 20:28

Puse Latvijas iedzīvotāju gatavi atteikties no bankomātu čekiem

Jauns.lv

Atbalstot videi draudzīgu rīcību, gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju ir gatavi atteikties no bankomātu čeku izmantošanas.

Tas secināts "SEB bankas" un portāla "draugiem.lv" aptaujā, kas veikta šogad maijā.

"SEB bankas" Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Gribuste aģentūrai BNS norādīja, ka no vairāk nekā 56 tūkstošiem aptaujāto Latvijas iedzīvotāju 45% atzina, ka labprāt pārtrauktu lietot bankomātu čekus, tā atbalstot videi draudzīgu rīcību.

Aptaujā arī secināts, ka pašlaik 46% aptaujas dalībnieku jau neizmanto bankomātos izdrukājamos čekus, uzsvēra Gribuste.

Viņa arī pavēstīja, ka 69% "SEB bankas" klientu, kuri aptaujāti bankas filiālēs, apstiprina, ka viņi labprāt atteiktos no bankomātu čekiem un kā alternatīvu izmantotu internetbanku un SMS banku.

Lielākā daļa no 887 "SEB bankas" filiālēs aptaujātajām privātpersonām bankomātu čekus izmanto operācijas apstiprinājumam (40%) un konta atlikuma izzināšanai (42%). Savukārt 9% privātpersonu čekus bankomātos drukā tikai ieraduma pēc un tos informācijas iegūšanai neizmanto. Juridiskās personas bankomātu čekus visbiežāk drukā ar domu, ka tie nepieciešami grāmatvedības uzskaitei (43%), lai gan juridiski bankomāta čeks nav apstiprinājuma dokuments, un veiktās operācijas apliecinājumam (30%).

Gribuste arī minēja, ka veiktajā aptaujā 46% privātpersonu un 62% juridisko personu apgalvojuši, ka drukā čeku katru reizi, kad lieto bankomātu. Savukārt "SEB bankas" apkopotā statistika par bankomātos veiktajiem darījumiem aprīlī un maijā (662 tūkstoši darījumu) liecina, ka tikai 18% gadījumu bankomāta lietotāji pieprasa čeku.

"SEB bankas" Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pavēstīja, ka, ņemot vērā aptaujā noskaidroto sabiedrības viedokli par gatavību lietot alternatīvus pakalpojumus un mazināt papīra lietošanu, "SEB banka" no otrdienas veikusi izmaiņas savu bankomātu funkcionalitātē un bankomātos mainīta čeku izdrukas apstiprinājuma pogas atrašanās vieta, lai samazinātu ieraduma spēku un liktu cilvēkiem vēlreiz pārdomāt čeka nepieciešamību.

""SEB bankas" bankomātos veikto darījumu statistika rāda, ka reālajā praksē cilvēki čekus izmanto daudz retāk, nekā viņi norāda. Un tas attiecīgi nozīmē, ka bankomātu čekiem tomēr nav tik lielas lomas savu darījumu kārtošanā un cilvēki konta bilances aplūkošanu realizē citos bankas nodrošinātajos kanālos, kas mums kā bankai ļauj nodrošināt papīra formāta čeku mazāku izlietojumu un ļauj rūpēties arī par vides saglabāšanu, jo bieži piefiksējam, ka izdrukātie čeki tiek atstāti bankomāta tuvumā," sacīja "SEB bankas" Bankomātu tīkla nodaļas vadītājs Aldis Voitenko.

Viņš arī pastāstīja, ka ik gadu "SEB bankas" bankomātos tiek izlietots 1500 kilometru garš, astoņu centimetru plats un 55 gramus uz vienu kvadrātmetru blīvs papīra rullis.

"SEB bankas" un portāla "draugiem.lv" aptaujā, kas norisinājās 2009.gada maijā, piedalījās 56 413 respondentu. Paralēli veikta klientu aptauja arī "SEB bankas" filiālēs, kur apzinātas 887 privātpersonas un 160 juridiskās personas.

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un pieciem miljoniem privātpersonu Skandināvijā, Baltijas valstīs, Vācijā, Polijā, Ukrainā, Krievijā un ir starptautiski pārstāvēta vēl desmit valstīs.

BNS/Foto:LETA