Sabiedrība
2009. gada 15. jūlijs, 19:02

Čehijas sociāldemokrātu līderis aicina Čehijas labējos Eiroparlamentā distancēties no TB/LNNK

Jauns.lv

Čehijas Sociāldemokrātiskās partijas (CSSD) vadītājs Jirži Paroubeks trešdien aicinājis Čehijas labējo Pilsoniski demokrātisko partiju (ODS) distancēties no Latvijas partijas "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) un Polijas partijas "Likums un taisnīgums", ar kurām tā nesen izveidojusi jaunu Eiropas Parlamenta politisko grupu.

Savu aicinājumu Paroubeks pamatojis ar to, ka TB/LNNK atbalsta ikgadējos leģionāru gājienus Rīgā, savukārt Polijas "Likums un taisnīgums" homoseksuālismu uzskatot par slimību.

Čehijas ziņu aģentūrai ČTK sociāldemokrātu līderis norādīja, ka laikā, kad arvien straujāk pieaug ekstrēmisms, apvienošanās ar šādām partijām esot skandaloza.

Paroubeks uzskata, ka ODS vajadzētu ierosināt Eiroparlamenta Eiropas Konservatīvo un Reformistu grupai (ECR) no sava vidus izslēgt Latvijas TB/LNNK un Polijas "Likumu un taisnīgumu" pārstāvošos eirodeputātus. Bet, ja tas netiktu darīts, ODS vajadzētu atstāt šo politisko grupu.

Tomēr viņa nostāju asi kritizēja Eiroparlamenta deputāts Jans Zahradils no ODS.

"Paroubeks tikai izmanto šo iespēju, lai uzbruktu jaunajai [Eiroparlamenta] frakcijai, kura daudziem ir kā dadzis acī," sacīja Zahradils.

Viņš norādīja, ka jautājumā par homoseksuālismu ODS ietur ļoti liberālu nostāju, tomēr atzīst katras politiskās partijas tiesības savā valstī rīkoties pēc saviem ieskatiem.

Viņš arī uzsvēra, ka vienīgais TB/LNNK pārstāvošais eirodeputāts Roberts Zīle nekad nav piedalījies leģionāru piemiņas pasākumos.

"Viņš [Zīle] ir bijušas finanšu ministrs, ļoti cienījams cilvēks," teica Zahradils.

"Pretpadomju un pretkomunistiskās pretošanās vēsturē Baltijas valstīs ir arī šāda nodaļa," sacīja eirodeputāts, piebilstot, ka ECR nekādā veidā neatbalsta nacismu vai fašismu.

Latvijas leģionāru rīkotie publiskie pasākumi 16.martā, īpaši gājiens un ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, ik gadu rada milzu ažiotāžu gan Latvijā, gan pasaulē. Lai gan viņi skaidro, ka nav bijušie SS vīri, bet gan dienējuši "Waffen SS", kuru Nirnbergas tribunāls nav atzinis par kara noziegumus pastrādājušu organizāciju, ārpus Latvijas viņus dažkārt dēvē par bijušajiem esesiešiem.

Jau vēstīts, ka jūnijā astoņas labēji centriskās partijas no astoņām Eiropas Savienības dalībvalstīm izveidoja Eiropas Konservatīvo un Reformistu grupu. Ar 55 deputātiem no Beļģijas, Čehijas, Latvijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas, Somijas un Ungārijas tā ir ceturtā lielākā grupa Eiroparlamentā.

Tajā ir 26 deputāti no Lielbritānijas Konservatīvās partijas, 15 no Polijas prezidenta Leha Kačiņska atbalstītās partijas "Likums un taisnīgums", deviņi no Čehijas Pilsonisko demokrātu partijas un pa vienam no TB/LNNK, Beļģijas "Dedekera saraksta" ("Lijst Dedecker"), Nīderlandes Kristīgās savienības, Somijas Centra partijas un Ungārijas Demokrātiskā foruma.

BNS