Astronauts Čārlzs Bouldens apstiprināts par jauno NASA vadītāju
2009. gada 16. jūlijs, 12:11

Astronauts Čārlzs Bouldens apstiprināts par jauno NASA vadītāju

Jauns.lv

ASV Senāts trešdien apstiprināja bijušo astronautu un jūras kājnieku ģenerāli Čārlzu Bouldenu par Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) vadītāju, un viņš ir pirmais afroamerikānis šajā amatā.

Bouldena vienbalsīgā apstiprināšana notika neilgi pēc tam, kad ASV daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Endeavour" tika palaists uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) pēc pieckārtīgas starta atlikšanas.

Tā notika laikā, kad tiek atzīmēta 40.gadskārta kopš ASV kosmosa kuģa "Apollo 11" nolaišanās uz Mēness 1969.gada 20.jūlijā.

62 gadus vecais Bouldens ir 12. NASA vadītājs kopš tās izveidošanas 1958.gadā un nomaina šajā amatā inženieri un zinātnieku Maiklu Grifinu.

Par NASA vadītāja vietnieku tika apstiprināta Lorija Gārvere, kas bija civilās kosmosa politikas konsultante Baraka Obamas prezidenta vēlēšanu kampaņā. Viņa ir bijusi NASA vadītāja palīdze no 1998. līdz 2001.gadam. Arī Bouldens agrāk ir ieņēmis vairākus tehniskus un administratīvus amatus NASA.

Bouldens bija NASA astronauts no 1980. līdz 1994.gadam un devās četros kosmosa lidojumos, tostarp kā divu lidojumu komandieris. Pirms tam viņš kā jūras kājnieku korpusa iznīcinātājlidmašīnu pilots piedalījās kaujas misijās Vjetnamas ziemeļos un dienvidos, Kambodžā un Laosā Vjetnamas kara laikā.

Pēc aiziešanas no NASA 1994.gadā Bouldens atgriezās aktīvā dienestā jūras kājniekos, kur viņš tika paaugstināts līdz ģenerālmajora dienesta pakāpei un kļuva par ASV spēku Japānā komandiera vietnieku. 2003.gadā viņš tika atvaļināts no dienesta.

BNS