Lielbritānija ļauj izdot Latvijai divus britus, kas Vecrīgā piekāva policistus
Sabiedrība
2009. gada 17. jūlijs, 17:52

Lielbritānija ļauj izdot Latvijai divus britus, kas Vecrīgā piekāva policistus

Jauns.lv

Lielbritānijā tiesa ceturtdien ļāvusi izdot Latvijas varas iestādēm divus Lielbritānijas pilsoņus, kuri tiek turēti aizdomās par policista piekaušanu Rīgā pagājušā gada jūnijā.

Laikraksts "Derby Telegraph" vēsta, ka Vestminsteras Sitijas miertiesas tiesnesis Džons Zani sēdē norādīja, ka neredz iemeslu, kādēļ abus britus nevarētu izdot Latvijai. Saskaņā ar tiesas lēmumu 35 gadus vecais Metjū Nīls un 33 gadus vecais Deivids Birkinšovs Latvijai tiks izdoti tuvāko 10 dienu laikā.

Birkinšovam apcietinājums netika piemērots ar nosacījumu, ka viņš policijai nodos savu pasi, savukārt Nīlam apcietinājums netika piemērots ar nosacījumu, ka viņš reizi nedēļā pieteiksies policijas iecirknī.

Abi briti savu vainu policista piekaušanā noliedz, tādēļ plāno tuvākajā laikā tikties ar advokātu no Latvijas un pārsūdzēt tiesas lēmumu. Brikinšovs un Nīls pašlaik vāc nepieciešamos finanšu līdzekļus, lai Latvijā samaksātu par juridiskajiem izdevumiem.

Jau vēstīts, ka vairāki britu tūristi Vecrīgā pagājušā gada 13.jūnijā vecpuišu ballītes laikā piekāva pašvaldības policistu, kurš uzbrukumā guva galvas smadzeņu satricinājumu.

Divus no uzbrucējiem policija aizturēja, taču Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa viņiem nepiemēroja apcietinājumu un noteica 8000 latu drošības naudu. Tomēr briti no Latvijas aizbrauca, drošības naudu nesamaksājuši.

Oktobra sākumā Rīgas apgabaltiesa apmierināja policijas lūgumu apcietināt Rīgas pašvaldības policista piekaušanā vainotos britus. Policija līdz ar tiesas lēmumu viņus izsludināja meklēšanā.

Abi uzbrucēji atzīti par aizdomās turētajiem uzbrukumā varas pārstāvim, ja uzbrukuma dēļ nodarīti smagi miesas bojājumi. Par to var piemērot cietumsodu līdz 13 gadiem ar mantas konfiskāciju.

BNS