Lietuvieti izraida no Azerbaidžānas
2009. gada 22. jūlijs, 08:53

Lietuvieti izraida no Azerbaidžānas

Jauns.lv

Kalnu Karabahas vīzas dēļ no Azerbaidžānas deportēts Lietuvas futbola kluba "Ekranas" preses sekretārs

Lietuvas futbola kluba "Ekranas" preses sekretārs Geds Saročka deportēts no Azerbaidžānas, jo viņa pasē atradusies starptautiski neatzītās Kalnu Karabahas republikas vīza.

Otrdien Lietuvas čempioni Panevēžas "Ekranas" Azerbaidžānā aizvadīja Eiropas futbola Čempionu līgas III kvalifikācijas kārtas spēli ar futbola klubu "Baku".

"Es biju plānojis Azerbaidžānā uzturēties trīs dienas, bet biju tur tikai sešas stundas," pastāstīja Saročka.

Viņš pavēstīja, ka visi 29 futbola kluba delegācijas dalībnieki Azerbaidžānā ieradušies pirmdien un atdevuši savas pases Baku starptautiskās lidostas darbiniekiem, lai varētu saņemt Azerbaidžānas vīzas.

Taču pēc pāris stundām divi civilā tērpušies vīrieši likuši viņam atstāt viesnīcu un iesēdinājuši lidmašīnā uz Rīgu. Lidostā kāds muitas ierēdnis viņam paskaidrojis, ka šāda rīcība saistīta ar Saročka pasē esošo Kalnu Karabahas vīzu.

"Viņš sacīja: "Kalnu Karabahas vīza Jūsu pasē nozīmē, ka Jūs atzīstat tās neatkarību." Ierēdnis neņēma vērā manus paskaidrojumus par iemesliem, kādēļ apmeklēju Armēniju un Kalnu Karabahu.. Viņš sacīja: "Dabūjiet jaunu pasi un tad brauciet, mēs jūs ielaidīsim,"" stāstīja Saročka.

Futbola kluba preses sekretārs paskaidroja, ka Armēnijas un Kalnu Karabahas vīzas viņš saņēmis, lai šī gada maijā kopā ar citiem Lietuvas žurnālistiem varētu apmeklēt kādu futbola turnīru Armēnijā.

Lietuvas Ārlietu ministrija paziņoja, ka trešdien Azerbaidžānas varas iestādēm pieprasīs paskaidrojumus par notikušo.

Kalnu Karabahas republika Azerbaidžānas teritorijā pastāv ar Armēnijas militāro atbalstu. Tā pasludināja neatkarību no Azerbaidžānas 1992.gadā. Kalnu Karabahu vada armēņu separātisti, tomēr to nav atzinusi neviena pasaules valsts.

BNS