Ieviesīs kapitāla pieauguma nodokli un palielinās nekustamā īpašuma nodokli
Sabiedrība
2009. gada 22. jūlijs, 11:32

Ieviesīs kapitāla pieauguma nodokli un palielinās nekustamā īpašuma nodokli

Jauns.lv

Sarunās ar SVF „sarkanā līnija” ir tālāka pensiju samazināšana, atzīst premjers Valdis Dombrovskis.

Sarunās ar SVF ir panākts progress, taču sarunas varētu turpināties arī nākamnedēļ.

LNT raidījumā "900 sekundes" teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis stāstīja, ka ar SVF ir izdevies panākt zināmu vienošanos par nodokļu jautājumiem - par to, ka Latvijā ieviesīs kapitāla pieauguma nodokli un palielinās nekustamā īpašuma nodokli. Pēc premjera teiktā, šie jautājumi gan jau atrunāti šā gada budžeta grozījumu pārejas noteikumos.

"Zināms progress sarunās ir panākts, kaut vai tajā pašā nodokļu jautājumā, taču ir vēl vairāki neatrisināti jautājumi. Ir daļa jautājumu, kuros mums ir izdevies vienoties uz līdzīgiem nosacījumiem, kā ar Eiropas Komisiju (EK). Prasības nav smagākas, kā ir izvirzījusi EK," teica premjers.

Pēc viņa teiktā, jautājumā par tālāku pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes palielināšanu sarunās ar SVF valdība nonāks pie līdzīgiem secinājumiem, kā ar EK - gadījumā, ja mēs nepiedāvāsim citus alternatīvus pasākumus, tad varētu iet runa par tālāku PVN paaugstināšanu.

Dombrovskis pagaidām nespēja prognozēt, vai valdība panāks vienošanos ar SVF, vai Latvija saņems aizdevumu no SVF un kad sarunas noslēgsies.

Pēc viņa teiktā, valdības "sarkanā līnija" sarunās ar SVF ir pensiju tālāka samazināšana. Premjers pieļāva, ka zināmas izmaiņas sociālajā budžetā var tikt veiktas - pārskatot atsevišķus pabalstus. "Taču mūsu sarkanā līnija ir tālāka pensiju samazināšana," uzsvēra Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka arī šonedēļ darbu turpina apvienotā Eiropas Komisijas (EK) un SVF misija, kura Latvijā sākās 13.jūlijā, un tajā tiek apspriesti jautājumi par SVF nākamās aizdevuma daļas piešķiršanu Latvijai. SVF paziņojumā iepriekš norādīja, ka SVF turpina pārrunas ar Latvijas valdību par ekonomisko politiku kopumā un tās var noslēgties ar programmas pirmo izvērtējumu un nākamās kārtas līdzekļu piešķiršanu.

Finanšu ministrs Einars Repše otrdien žurnālistiem atzina, ka valdība joprojām mēģina pārliecināt SVF par spēju samazināt budžeta izdevumus. Viņš atklāja, ka patlaban valdība ar SVF strādā pie teksta Nodomu vēstulei, kas paredzēs Latvijas apņemšanos samazināt izdevumus un būs par pamatu turpmāka SVF aizdevuma saņemšanai. Nodomu vēstule ir jāsaskaņo gan ar sociālajiem partneriem, gan jāapspriež koalīcijā un valdībā, teica Repše, tādēļ pagaidām nav zināms, kad sarunas ar SVF noslēgsies un kad Nodomu vēstuli varētu parakstīt.

Latvija pagājušā gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Par pamatu aizdevuma izsniegšanai kalpo Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma, kas paredz vairākus pasākumus, tostarp būtisku valsts budžeta deficīta samazināšanu, lai Latvija atgūtu konkurētspēju.

Eiropas Komisija šogad 2.jūlijā paziņoja, ka piešķīrusi Latvijai starptautiskā aizdevuma nākamo daļu - 1,2 miljardus eiro. Plānots, ka aizdevumu Latvija saņems nākamās nedēļas sākumā.

Savukārt SVF vēl nav paudis savu vērtējumu par Latvijas budžeta grozījumiem. No šī SVF vērtējuma ir atkarīgas Latvijas iespējas saņemt SVF aizdevuma nākamo kārtu

BNS/Foto:LETA