2009. gada 24. jūlijs, 14:11

Tralmaks veido savu komandu, „Diena” – jaunu laikrakstu?

Jauns.lv

Neoficiāli aprunājoties ar “drēbi zinošiem” ļaudīm, izkristalizējas vairāki secinājumi. “Nepopulārie, bet vajadzīgie lēmumi”, par kuriem publiski izteicies laikraksta jaunais īpašnieks Aleksandrs Tralmaks, nozīmē būtisku izmaksu samazināšanu, to skaitā darbinieku atlaišanu.

Zinātāji rekomendē par atskaites punktu ņemt “Dienas Biznesu”, kas izmaksu samazināšanu jau veicis pirms īpašnieku maiņas un tā esot bijusi diezgan drastiska – gandrīz par 30%. Nu līdzīga “griešana” sagaidot arī “Dienu”. Savukārt “Dienas Bizness” no šī viedokļa jūtoties mierīgāk, kas varbūt izskaidro arī to, ka neviens no šī izdevuma neparakstīja “Dienas” un grupā ietilpstošo reģionālo mediju atklāto vēstuli (tā prasīja atklāt pirkuma finansētājus).

Savukārt Tralmaka publiskais izteikums, ka viņam “pašlaik ir aizdomas, ka redakcija būvē aizsargpozīcijas, lai nepieļautu izmaiņas”, saistīts ar to, ka redakcija pilnīgi nopietni apsverot iespēju veidot jaunu laikrakstu un šajos mēģinājumos (runājot ar potenciāliem sabiedrotajiem) dod mājienus, ka finanses varētu atrasties.

Zinoši ļaudis arī nenoliedz, ka jaunais īpašnieks varētu nesteidzīgi, bez skaļiem paziņojumiem veidot savu komandu redakcijā, un vērš uzmanību, piemēram, uz šādu sakritību – nesen kļuva zināms, ka amatu pametis “Swedbank” sociālekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. Kurš pirms tam bija komentētājs “Dienā”.

Māris Zanders