Sabiedrība
2009. gada 28. jūlijs, 10:18

Kalniete un Zīle iebilst pret premjera Dombrovska vadības stilu

Jauns.lv

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Sandra Kalniete (PS) un Roberts Zīle (TB/LNNK) aicina Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) un finanšu ministru Einaru Repši (JL) sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem vai citās valstij būtiskās konsultācijās daudz nopietnāk iesaistīt politiskos partnerus, jo līdzšinējā pieeja, savlaicīgas informācijas un konsultāciju trūkums neveicina politisko līdzatbildību un spēju izskaidrot lēmumus sabiedrībai.

"Stils, kādā veidā notika sarunas ar SVF un nodomu vēstules sastādīšana, man kā neatkarīgas valsts politiskas partijas priekšsēdētājam ir nepieņemams," atzīst "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) priekšsēdētājs Zīle. Dokuments, kas nosaka Latvijas makroekonomisko virzību tuvākajos gados, ir ticis gatavots ļoti šaurā lokā, neļaujot ar to iepazīties nedz valdošo politisko partiju, nedz valdības sociālo partneru pārstāvjiem.

"Vēl vairāk - Latvijas valdošo politisko partiju līderiem kopš sestdienas vakara pieejamais nodomu vēstules ar SVF projekts ir tikai angļu valodā, un tikai šādā versijā tas arī tika parakstīts. Mēs nevaram iegūt cieņu citu acīs, ja necienām paši sevi un savu valodu," uzsver TB/LNNK priekšsēdētājs.

TB/LNNK valdei nav pieņemama publiski izskanējusī nodomu vēstulē paustā ideja par progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu jau no 500 latiem, kas daudzās valstīs ir kā slieksnis tieši pretējai attieksmei - proti, to iedzīvotāju atbrīvošanai no ienākuma nodokļa, kuru ienākumi nesasniedz šo summu. Vēl jo vairāk nepieņemami tas ir, ievērojot faktu, ka netiek plānota progresīvā uzņēmumu ienākuma nodokļa ieviešana, turpinot piemērot vienādu 15% likmi gan maziem Latvijas ģimenes uzņēmumiem, gan milzīgiem ārvalstu korporāciju meitasuzņēmumiem, kas iepriekšējos gados Latvijā guvuši nesamērīgu peļņu.

TB/LNNK valdei nav pieņemams arī fakts, ka nodomu vēstules projektā nav pienācīgi atspoguļots pasākumu plāns to Latvijas kredītņēmēju atbalstam, kuri ne savas vainas dēļ ir kļuvuši par banku agresīvās kredītpolitikas upuriem. Tieši otrādi, ir noprotams, ka valsts gatavojas dažādos veidos atbalstīt privātās komercbankas, no tām neprasot solidāru atbildību par vieglprātīgi izsniegtajiem kredītiem. Tas liecina, ka starptautiskais aizdevums neproporcionālā apmērā varētu tikt izmantots tieši to institūciju atbalstam, kuru piekoptā kredītpolitika izraisīja tirgus pārkaršanu, uzskata TB/LNNK valdes locekļi.

Arī "Pilsoniskās savienības" līdere Kalniete aicina Latvijas politiķus rīkoties atbildīgi, gan vienojoties par tālāku sadarbību ar SVF, gan turpmāk, pildot saistības ar starptautiskajiem aizdevējiem un veidojot nākamā gada budžetu.

"Šajā laikā politiķiem ir īpaši svarīgi rīkoties kā valstsvīriem. Vienošanās bija jāparaksta, jo alternatīva ir haoss. Īpaša atbildība gulstas uz Tautas partiju, kuras vadībā valsts ir novesta tik nožēlojamā stāvoklī," uzskata Kalniete.

"Mums visiem jāsaprot, ka ir tikai divas alternatīvas. Vienā gadījumā budžets nākamajā gadā būs jāsamazina par 500 miljoniem latu, bet, ja vienošanās ar SVF netiku panākta, tad būtu jāveic trīskārt lielāks samazinājums. Šobrīd nav jāstrīdas par to, cik lietderīga ir sadarbība ar SVF, bet gan jāstrādā pie 2010. un tālāko gadu budžetiem. Tieši spēja pieņemt budžetu un grūtas reformas noteiks, vai spēsim izvairīties no kraha," norāda EP deputāte Kalniete.

LETA