Sabiedrība
2009. gada 28. jūlijs, 14:44

Pirms 16 gadiem Daugavpilī pazudušā jaunieša attiecības ar īstajiem vecākiem joprojām rezervētas

Jauns.lv

Aptuveni pirms sešpadsmit gadiem Daugavpilī pazudušā un pirms gada atrastā bērna, tagad 17 gadus vecā jaunieša, attiecības ar saviem bioloģiskajiem vecākiem joprojām ir visai rezervētas, aģentūru LETA informēja Daugavpils bāriņtiesā.

Iznākums stāstam, kuram, kā sākumā dažam labam varbūt šķitis, bija jābūt ar labām beigām, pagaidām tāds nebūt nav. Pirms sešpadsmit gadiem pazudušais jaunietis joprojām dzīvo kopā ar sievieti, kas viņu uzaudzinājusi, un ne labprāt kontaktējas ar saviem īstajiem vecākiem. Kādēļ tā ir noticis? Iespējams, īstā māte nav spējusi pareizi novērtēt izveidojušos situāciju un, mēģinot atgūt kādreiz pazaudēto dēlu, rīkojusies nedaudz sasteigti.

Iespējams, savu lomu nospēlējusi jaunieti uzaudzinājušo pieaugušo nostāja. Iespējams, sava daļa vainas jāuzņemas masu saziņas līdzekļiem, kas ar savu uzmācīgo interesi veicinājuši jaunieša noslēgšanos. Visādā gadījumā izveidojusies situācija nebūt nav tā labākā, tādēļ Daugavpils bāriņtiesa nolēmusi atkārtoti aicināt talkā psihologu.

Aptuveni pirms gada Daugavpilī tika konstatēts fakts, ka aptuveni 16 gadus vecs jaunietis nav iekļauts Latvijas Iedzīvotāju reģistrā, viņam nav sava personas koda un dzimšanas apliecības. Minētais fakts tika konstatēts brīdī, kad sieviete, kas pildīja jaunieša mātes funkcijas, tika apcietināta aizdomās par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un līdz ar to radās nepieciešamība zēnam noteikt aizbildni.

Bāriņtiesas darbiniekiem radās aizdomas, ka bez dokumentiem esošais jaunietis varētu būt pirms 16 gadiem pazudušais pusotru mēnesi vecais bērns. Lai pārbaudītu radniecību, tika nozīmētas DNS ekspertīzes, kas šīs aizdomas apliecināja.

Tad apcietinājumā esošā sieviete atzina, ka nav jaunieša bioloģiskā māte, un paskaidroja, ka viņas pirms dažiem gadiem nu jau mirušais vīrs stāstījis, ka 1992.gadā atvedis zēnu no Dagestānas.

Daugavpils Policijas pārvaldes atjaunotā izmeklēšana saistībā ar pirms sešpadsmit gadiem notikušo zēna nolaupīšanu beigusies bez rezultātiem. Krimināllietu par bērna pazušanu Daugavpils policija izbeidza 2003.gada jūnijā, jo lietai bija iestājies noilgums. Kad pazudušais zēns atradās, policija kriminālprocesu nolēma neatjaunot, taču Ģenerālprokuratūra šo Daugavpils Policijas pārvaldes lēmumu atcēla.

Lai arī jaunieti līdz šim audzinājusī sieviete nav viņa bioloģiskā māte, ir mānījusi viņu par radniecības saitēm un par kādu noziedzīgu nodarījumu pat septiņus mēnešus atradusies apcietinājumā, jaunietis uz viņu neturot ļaunu prātu. Nav mainījusies pret jaunieti arī viņam līdz šim tuvo cilvēku attieksme, uzzinot, ka jaunietis nav asinsradinieks. Viņi apgalvo, ka puisi "mīlot tāpat kā līdz šim".

LETA