Sabiedrība
2009. gada 5. augusts, 19:02

Latvija varētu kļūt par vienu no Japānas tūristu galamērķiem Eiropā

Jauns.lv

Šodien ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) tikšanās laikā ar augsta līmeņa Japānas tūrisma nozares pārstāvjiem pārrunātas iespējas Rīgai un Latvijai kļūt par vienu no Japānas tūrisma nozares jaunajiem ceļojuma galamērķiem Eiropā.

Kā aģentūru LETA informēja ekonomikas ministra preses sekretārs Sandris Sabajevs, šīs sadarbības rezultātā čārterreisi no Japānas uz Latviju varētu kļūt daudz biežāki, bet tuvākā nākotnē varētu tikt atvērts pastāvīgs avioreiss starp Rīgu un Tokiju.

Tikšanās laikā Japānas Tūrisma aģentūras komisārs Jošiaki Hompo pastāstīja, ka Japānas pieeja tūrisma jomā ir unikāla, jo tā orientējas nevis tikai uz ienākošā tūrisma veicināšanu, bet uz divpusējā - ienākošā un izejošā - tūrisma veicināšanu. "Mēs esam izvirzījuši ambiciozu mērķi - līdz 2010.gadam panākt, ka ik gadu 20 miljonu japāņu dodas ceļojumos ārpus valsts robežām," atzina Hompo.

Japānas Tūrisma aģentūras komisārs atzina, ka kopš 2000.gada izejošā tūrisma apjomi Japānā ir samazinājušies, jo jaunā paaudze mazāk izmanto iespējas doties ceļojumos ārpus valsts.

Līdz ar to Japānas valdība kopā ar tūrisma industriju un vadošām lidsabiedrībām ir uzsākusi īpašu projektu, lai motivētu Japānas iedzīvotājus daudz vairāk ceļot apkārt pasaulei un pašlaik meklē jaunus ceļojumu mērķus, pieturas punktus pasaulē.

Hompo un Japānas Tūrisma aģentu asociācijas priekšsēdētājs Akira Kanai sarunas gaitā atzina, ka Eiropa vienmēr ir bijusi interesants ceļojuma mērķis Japānas tūristiem, tāpēc gan tūrisma industrija, gan lidsabiedrības meklē jaunus ceļojumu mērķus Eiropā. Japānas valdības pārstāvis atzina, ka viens no pēdējiem jaunajiem un veiksmīgajiem ceļojumiem mērķiem ir Horvātija. Savukārt Latvija, Baltijas valstis ir iekļautas kā vēl viens jauns potenciāls ceļojuma mērķis, un pašlaik notiek rūpīga tirgus izpēte.

Kampars apliecināja Latvijas patiesu ieinteresētību Latvijas un Japānas sadarbības veicināšanā tūrisma jomā. "No savas puses mēs - gan Latvijas valdība, gan tūrisma industrija, gan arī citas iesaistītās puses - esam gatavi darīt visu, lai tūristi no Japānas brauktu uz Rīgu un Latviju," uzsvēra ministrs.

Viņš norādīja, ka Latvija un Rīga Japānas tūristiem varētu būt jauns un patīkams atklājums Eiropā. "Latvija japāņiem var kļūt par patīkamu piedzīvojumu, mūsu piedāvājums ir daudzveidīgs, jo Latvija ir zeme ar bagātu kultūras un vēstures mantojumu, skaistu arhitektūru, modernām viesnīcām un vienu no ekoloģiski tīrākajām lauku vidēm Eiropā," pauda ministrs.

Tāpat Kampars atzīmēja, ka Rīga kā būtisks reģiona tranzīta punkts ar attīstītu lidostu varētu būt vieta, no kurienes japāņu tūristi varētu doties tālākos ceļojumus uz kaimiņvalstīm - Lietuvu, Igauniju, Ziemeļvalstīm, Krieviju un citām Neatkarīgo valstu savienības dalībvalstīm.

Noslēdzot tikšanos, ministrs novēlēja Japānas tūrisma delegācijai sarunās ar Latvijas tūrisma industrijas pārstāvjiem atrast kopēju valodu un vienoties par turpmāku sadarbību, lai kopīgi veidotu veiksmīgus un tirgū pieprasītus tūrisma produktus.

Kā ziņots, Kampars šodien ticies ar augsta līmeņa Japānas tūrisma industrijas pārstāvjiem un Ekonomikas, tirdzniecības un rūpniecības ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu turpmākās sadarbības iespējas.

Vakar ministrs kopā ar citiem Latvijas pārstāvjiem sagaidīja Japānas pārstāvjus, kas Rīgas lidostā ieradās ar vēsturē pirmo lidsabiedrības "Japan Airlines" čartera reisu uz Latviju.

LETA