Lembergs vienošanos ar SVF pielīdzina Molotova-Ribentropa paktam
Sabiedrība
2009. gada 6. augusts, 11:24

Lembergs vienošanos ar SVF pielīdzina Molotova-Ribentropa paktam

Jauns.lv

Ventspils mērs Aivars Lembergs Latvijas un Starptautiskā Valūtas fonda vienošanos salīdzina ar Molotova - Rībentropa paktu.

"Interesanti, ka Latvijas nodomu protokolam ar SVF ir pielikumi, līdzīgi kā pie Molotova - Rībentropa pakta. Ja ieskatās tikai paktā vienā pašā - tad tur nav nekā sevišķa, bet, ja kopumā protokolu ar visiem pielikumiem, tad dokuments izskatās stipri atšķirīgāk," intervijā aģentūrai BNS sacīja Lembergs.

Pēc viņa teiktā, arī arī šajā gadījumā politiķi, kas parakstīja vienošanos, neredzēja pielikumus, līdz ar to viņi daudzas lietas nesapratuši un nav spējuši tās argumentēti izskaidrot, jo ar dažām frāzēm protokolā, pēc Lemberga teiktā, ir par maz, lai saprastu sakarības kopumā: "Bet dokumenta pielikumos var būt viss - sākot ar būtiskiem Satversmes grozījumiem, nacionālo robežu izmaiņām, vārdu sakot - jebkuri varianti un iespējas."

"Arī es neesmu redzējis šos pielikumus. Bet izbrīnu manī izraisa pats fakts - kā var parakstīt dokumentu, ja tajā norādīts, ka tam ir pielikumi, kas ir šī dokumenta svarīga sastāvdaļa, bet virkne no šiem parakstītājiem šos pielikumus nav pat redzējuši. Kā atbildīgi cilvēki, partiju līderi var parakstīt šo dokumentu, neredzot to kopumā ar pielikumiem? ", turpina Lembergs.

1939.gada 23.augustā Maskavā staļiniskās Padomju Savienības ārlietu tautas komisārs Vjačeslavs Molotovs un nacistiskās Vācijas ārlietu ministrs Joahims fon Ribentrops parakstīja Neuzbrukšanas līgumu jeb tā dēvēto Molotova-Ribentropa paktu.

Kaut gan oficiāli tas bija savstarpējas neuzbrukšanas līgums, pakts saturēja slepenu papildprotokolu, kas sadalīja Somiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju un Rumāniju PSRS un Vācijas interešu sfērās. Saskaņā ar protokolu šajās valstīs iebruka abu lielvalstu karaspēki - Latviju, Lietuvu un Igauniju okupēja PSRS, Polija tika sadalīta starp PSRS un Vāciju, savukārt Somija un Rumānija bija spiestas atdot PSRS daļu savas teritorijas.

Latvija pagājušā gada beigās panāca vienošanos ar SVF un citiem starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu ekonomiskās situācijas stabilizācijai. Lai tiktu pie naudas, Latvijai ir jāizpilda starptautisko aizdevēju prasības, tostarp attiecībā uz budžeta deficīta apmēru.

BNS/Foto:LETA