2009. gada 9. augusts, 18:40

Eiropas kolēģi iespējamo Nacionālā Kino centra pievienošanu KM kritizē un dēvē par barbarismu

Jauns.lv

Eiropas filmu nozares organizācijas paudušas atbalstu Latvijas Nacionālajam kino centram (NKC) cīņā par neatkarīga statusa saglabāšanu, kritizējot tā iespējamo pievienošanu Kultūras ministrijai (KM) un norādot, ka tas negatīvi ietekmēs dažādus starptautiskus projektus, aģentūru BNS informēja Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" direktore Kristīne Matīsa.

 Eiropas Filmu aģentūru direktoru asociācija (EFAD), kurā pārstāvētas 30 Eiropas filmu nozares atbalsta institūcijas, norāda, ka "lai arī Eiropas valstīs pastāv dažādi modeļi, kā pārvaldīt publisko finansējumu filmu nozarē, visizplatītākais un par vispareizāko atzīts rokas attāluma institūcijas (arms-lenght institution) modelis, kura ietvaros iespējams vienlīdz labi pārvaldīt publiskos un piesaistītos privātos resursus, tāpat arī nacionālos un starptautiskos resursus. Šī modeļa priekšrocības novērtētas, piemēram, Polijā un Slovākijā, kur nesen dibinātas autonomas publiskas filmu aģentūras". Organizācija arī uzsver, ka autonomu aģentūru pastāvēšana atmaksājas, ievērojot labumu, ko dod lielāks caurspīdīgums, atbildība un pārskatāmība - princips, kas īpaši tiek izcelts Eiropas Padomes sagatavotajā rezolūcijā par efektīvu filmu nozares politiku. Arī Latvijas Nacionālais kino centrs līdz šim bijis vērtīgs Eiropas mēroga filmu iniciatīvu dalībnieks un veicinātājs, jo īpaši Baltijas valstīs.

"NKC slēgšanai visdrīzāk būtu negatīva ietekme uz Baltijas valstu sadarbības platformu kino jomā "Baltic Films"; tāpat bīstami tiktu ietekmēta Latvijas Nacionālā kino centra izcili īstenotā iniciatīva - "Baltijas jūras dokumentālo filmu forums", jo turpmāk nebūtu iespējama pasākuma īstenošanai nepieciešamā finansējuma piesaiste no Eiropas Savienības MEDIA programmas," uzsvērusi EFAD.

Arī Lietuvas Neatkarīgo producentu asociācija atzinusi, ka nozares pārstāvji kaimiņvalstī ir neizpratnē, saņemot ziņu par Latvijas valdības plāniem likvidēt NKC kā neatkarīgu organizāciju.

Kaimiņvalsts pārstāvji uzsver, ka līdz šim Lietuva bija vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā filmu nozares pārvaldi īstenoja Kultūras ministrijas departaments, bet tā kā tas bijis neefektīvs administrēšanas veids, nu sagatavots plāns par neatkarīgas institūcijas nodibināšanu filmu nozares administrēšanai un jau saņemti atbalsta solījumi no valdības.

"Latvijas valdības plānotā rīcība ir nopietna atkāpšanās no demokrātiskās valstīs pieņemtas prakses, kā arī drošas pārvaldes principiem. Galvenā neatkarīgas pārvaldes vienības priekšrocība ir tās neatkarība no politiskās varas un politiskām pārmaiņām. Iekļaujot filmu nozares pārvaldi ministrijas sastāvā, mūsuprāt, ir vieglāk izdarīt spiedienu un ietekmēt lēmumu pieņemšanu, ieskaitot lēmumus par finansējumu sadali filmu projektiem," norādījusi asociācija.

Savukārt Slovēnijas kino profesionāļu asociācijas vadītājs Igors Koršičs NKC likvidāciju nodēvējis par barbarisku tendenci, uzsverot, ka ir ļoti svarīgi pret to asi vērsties, jo tas ir pirmais precedents ES.

"Ir ļoti svarīgi, ka mēs visasākajā veidā reaģējam uz pirmo Eiropas Savienības filmu institūta likvidāciju kā precedentu. Ir pilnīgi skaidrs, ka neatkarīga filmu institūcija ir visbūtiskākais instruments filmu kultūras saglabāšanai, tāpēc mums solidāri jāapvienojas pret šādām barbariskām tendencēm. Šādu ieceru mērķis ir vājināt multikulturālu Eiropu, tās virzītas pret sabiedrības tiesībām uz spēcīgu audiovizuālo kultūru, pret profesionāļu interesēm un pret demokrātisku sabiedrību," Koršičs norādījis.

BNS