Apdraudēta Lietuvas aviatoru iecere pār Rīgu un Tallinu nobērt puķu lietu
Sabiedrība
2009. gada 10. augusts, 19:34

Apdraudēta Lietuvas aviatoru iecere pār Rīgu un Tallinu nobērt puķu lietu

Jauns.lv

Lietuvas valdības lēmums samazināt finansējumu "Baltijas ceļa" 20.gadskārtas svinībām apdraud arī Lietuvas aviatoru ieceri 23.augustā pār Rīgu un Tallinu izbērt puķu lietu.

"Baltijas ceļa" gadadienas pasākumu koordinatore Lietuvā Angonita Rupšīte pavēstīja, ka aviatori šā lidojuma īstenošanai lūguši piešķirt 9000 litu (1830 latu), taču valdība šādus līdzekļus nav devusi, tādēļ patlaban tiekot meklēti citi sponsori.

Viņa pauda cerību, ka projekta autoriem izdosies atrast citu risinājumu un šo ideju īstenot.

Rupšīte stāstīja, ka lidotāji plānojuši 23.augustā doties uz Rīgu un Tallinu, lai tur pie Brīvības pieminekļiem sapulcējušos ļaudis apsveiktu ar ziediem, kuri tiktu izbērti no lidmašīnas.

Idejas autori norādījuši, ka arī pirms divdesmit gadiem, "Baltijas ceļa" laikā, pār akcijas dalībniekiem no lidmašīnām bērtas puķes.

"Baltijas ceļa" 20.gadadienas pasākumiem sākotnēji no Lietuvas valsts budžeta bija plānots piešķirt 500 tūkstošus litu (100 tūkstošus latu), taču pašlaik valdības finansējums samazinājies līdz 150 tūkstošiem litu (30 tūkstošiem latu).

Tomēr Rupšīte informēja, ka finansējuma samazināšana neapdraud gadadienas svinības, jo daudzus pasākumus cilvēki rīko brīvprātīgi par saviem līdzekļiem.

1989.gada 23.augustā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, izveidojot Baltijas ceļu - 600 kilometru garu ķēdi no Tallinas līdz Viļņai, pa ceļam šķērsojot Rīgu un Daugavas upi. Trīs nācijas pie Baltijas jūras sadevās rokās, kopīgi pieprasot Molotova-Ribentropa pakta slepeno papildprotokolu publisku atzīšanu un Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu.

Starptautiska ekspertu padome šā gada jūlija beigās apstiprināja akcijas "Baltijas ceļš" dokumentārā mantojuma iekļaušanu UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā.

BNS/Foto:LETA