Landsberģis: Neredzu vajadzību kontaktēties ar Rubiku
Sabiedrība
2009. gada 20. augusts, 09:25

Landsberģis: Neredzu vajadzību kontaktēties ar Rubiku

Jauns.lv

Eiropas Parlamenta deputāts Vītauts Landsberģis brīdina, ka Krievija cenšas pakļaut Baltijas valstis un padarīt tās par saviem satelītiem.

Kā laikrakstam "Diena" skaidro kādreizējais Lietuvas Seima priekšsēdētājs Landsberģis, tauta nav viendabīga, mēdz būt sašķelta.

"Ir daļa cilvēku, kas vēl tagad nopūšas, atceroties padomju laikus, pagātni," stāsta Landsberģis. "Jums [Latvijai] ir sava specifika - liels daudzums nelatviešu, tie vai nu atbalsta eiropeisku valsti, vai sliecas uz PSRS mantinieces pusi. To rāda jaunā Rīgas mēra [Nila Ušakova] ievēlēšana."

Landsberģis arī norāda, ka viņš neredz vajadzību kontaktēties ar Latvijas pārstāvi EP Alfrēdu Rubiku.

"Man nav nekādas vajadzības iet pie Rubika un mēģināt sākt sarunu. EP jau darbojās Tatjana Ždanoka, kura uzdevās par Latvijas interešu paudēju. Politikas lietpratējiem bija skaidrs, ka viņa pārstāv Krievijas intereses," intervijā laikrakstam "Diena" skaidro Landsberģis, piebilstot, ka EP nav struktūru, kurās būtu pārstāvētas nacionālās delegācijas.

Landsberģis gan atturas prognozēt, kā intereses EP aizstāvēs Rubiks. "Grūti pateikt. Varbūt tāpat - Krievijas intereses. Latvijas valstiskuma atjaunošanas laikā viņš tās aizstāvēja. Viņš iestājās par Maskavai pakļautu Padomju Latviju. Tagad viņam būs iespēja propagandēt Padomju Savienības atjaunošanu, kaut arī tam nav jēgas, kaut arī pārmaiņas ir neatgriezeniskas - Padomju Savienība vairs nav iespējama."

Landsberģis gan brīdina, ka impēriskie spēki var mēģināt pakļaut, padarīt par satelītiem, tas ir acīmredzami - gan ar ekonomikas palīdzību, gan informatīvi - Krievijas kapitāls pašlaik iegādājas Lietuvas plašsaziņas līdzekļus.

Viņš atzīst, ka arī Lietuvā ir prokremliski politiskie spēki. "Protams, ir. Ir vecie komunisti un kādreiz ar VDK saistīti cilvēki," sacīja Landsberģis. "Kā teicis Putina kungs, viņš nezinot, kas tas ir - bijušais čekists. Tas jāpatur prātā, šie cilvēki ieņem amatus, bīdās uz augšu. Legalizējas, raksta atmiņas, kā visu mūžu cīnījušies par Lietuvu."

LETA