Policistu piekāvušie briti sūdzas par apstākļiem Centrālcietumā
Sabiedrība
2009. gada 27. augusts, 16:47

Policistu piekāvušie briti sūdzas par apstākļiem Centrālcietumā

Jauns.lv

Divi Lielbritānijas pilsoņi, kurus tur aizdomās par Rīgas Pašvaldības policijas darbinieka piekaušanu, nav apmierināti ar apstākļiem Rīgas Centrālcietumā.

Intervijā raidsabiedrībai BBC briti sūdzas par smagajiem apstākļiem Centrālcietumā un uzskata, ka viņus vaino par uzbrukumu, ko paveikušas citas personas.

"Tās ir 23 stundas diennaktī kamerā kopā ar pieciem latviešiem, un vienu stundu dienā tev ir iespēja iziet ārā," saka 35 gadus vecais Metjū Neils, piebilstot, ka "iespēja iziet ārā" nozīmē citu septiņus reiz septiņus metrus lielu kameru, kurā iespējams pastaigāties.

Bez perspektīvas... 

Neils nevērtē augstu izredzes tikt attaisnotam. "Es nedomāju, ka mēs pierādīsim savu nevainīgumu, viņi centīsies un kaut ko atradīs, jo viņi ir papūlējušies, lai mūs šeit atvestu."

Savukārt 33 gadus vecais Deivids Birkinšovs saka, ka viņam pietrūkst māju. "Man tiešām, tiešām pietrūkst māju, manas līgavas un manas meitas, manas divus gadus vecās meitas."

Atceroties pērn Rīgā notikušo, Birkinšovs stāsta, ka bijis izgājis pilsētā, lai dotos uz svinībām, un neesot sapratis notikušo, līdz ticis ieslodzīts. "Es domāju, ka mani aizvedīs tikai uz nopratināšanu, bet viņi teica: "Tu uzbruki policistam, tu dabūsi 13 gadus. [...] Bet es teicu: "Par ko jūs runājat? Es neesmu aizticis policistu,"" stāsta vīrietis.

Šā gada augusta sākumā Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas uz Latviju konvojēja divus Lielbritānijas pilsoņus, kuri pagājušā gada jūnijā piekāva Rīgas Pašvaldības policijas darbinieku. Vestminsteras miertiesa abu vīriešu izdošanai piekrita jūlija vidū.

Kāzu prelūdija...

Briti pērn Latvijā uzturējās, lai svinētu vecpuišu ballīti, taču pēdējie notikumi likuši abiem savas kāzas atcelt. Abi Latviju bija pametuši jau uzreiz pēc incidenta.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pērn decembra sākumā abu Lielbritānijas pilsoņu aizturēšanai izsniedza Eiropas apcietinājuma orderi.

Neilam un Birkinšovam apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma 269.panta 1.daļas - par uzbrukumu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai saistībā ar tās likumisku dienesta darbību, kā arī par uzbrukumu personai saistībā ar tās līdzdalību noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā.

Minētais likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem vai ar arestu.

Pirms lēmuma par apcietināšanu abiem britiem kā drošības līdzeklis bija piemērota sūtījuma saņemšanas adreses paziņošana un drošības naudas iemaksāšana. Taču viņi noteiktajā laikā nebija iemaksājuši drošības naudu, tādēļ policija tiesā iesniedza sūdzības un lūdza ārzemniekiem kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu.

LETA

Tēmas