Šķēles atgriešanās – Tautas partijas pēdējais salmiņš
Politika
2009. gada 30. augusts, 20:02

Šķēles atgriešanās – Tautas partijas pēdējais salmiņš

Jauns.lv

Tautas partijas līdera un trīs valdību vadītāja Andra Šķēles iespējamā atgriešanās aktīvajā politikā vērtējams kā partijas mēģinājums nodrošināt sev vietu nākamajā Saeimā.

Politologs Ivars Ijabs uzskata, ka Šķēles atgriešanās aktīvajā politikā ir "pēdējais salmiņš" vai "pēdējais trumpis", pie kura partija varētu pieķerties, lai pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām politiskais spēks būtu pārstāvēts parlamentā.

"Tā ir vienīgā iespēja, kā TP var izlīst no bedres, kurā tā ir," vērtēja politologs, norādot, ka Šķēle ir harizmātisks līderis, pēc kāda noilgojusies sabiedrība. Lai arī partijas līderim atgriežoties uz politiskās skatuves, TP varētu pamest daži tās biedri, eksperta vērtējumā, partijas "vecā gvarde" paliktu.

Ijabs gan nedomā, ka Šķēles atgriešanās aktīvajā politikā varētu notikt tuvākajā laikā, bet gan drīzāk pirms 10.Saeimas vēlēšanām. Viss gan esot atkarīgs no paša Šķēles lēmuma, uzskata politologs.

Savukārt sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka domā, ka paziņojumi par iespējamo Šķēles atgriešanos politikā pagaidām ir tikai paņēmiens sabiedrības viedokļa "zondēšanai".

"TP šobrīd meklē veidus, kā pārvarēt 5% barjeru, turklāt pašvaldību vēlēšanas pierādīja, ka masīva reklāmas kampaņa vairs nav panākumu garants. Šķēles atgriešanās, no vienas puses, neapdraud TP jau tā niecīgos reitingus, taču, no otras puses, nozīmētu arī to, ka partija ir palaidusi garām iespēju mainīties, pārvērst sevi no "oligarhu" partijas par iekļaujošu, demokrātisku politisku spēku," sacīja Kažoka.

Pēc pētnieces domām, lai TP iekļūtu nākamajā Saeimā, ir tikai divas iespējas - partijas reģionālajiem līderiem, kā arī citām spilgtām "jaunām sejām" jānāk klajā ar pārliecinošu, ekonomiski labēju programmatisku piedāvājumu, kā arī partijai jānorobežojas no "kalvīšlaika" politisko lēmumu pieņemšanas stila vai arī TP jāspēlē uz sabiedrības "stingrās rokas instinktiem".

Kažoka norādīja, ka Šķēles atgriešanās signalizētu, ka TP elite cerības liek uz otro ceļu. Vienlaikus eksperte nav pārliecināta, ka kāda no minētajām rīcības stratēģijām ļaus TP atgūt vēlētāju uzticību.

LETA/Foto:LETA