Sabiedrība
2009. gada 30. augusts, 20:53

Apšauba Augstākās tiesas priekšsēdētāja Bičkoviča pilsonības iegūšanas likumību

Jauns.lv

TV3 raidījums "Nekā personīga" publiskojis informāciju, kas pastiprina aizdomas, ka Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs Latvijas Republikas pilsonību savulaik ieguvis nelikumīgi.

Pēteris Briedis, bijušais PID Aizkraukles nodaļas vadītājs, kurš 90.gados darbojies ar Bičkoviča pilsonības lietu apšaubīja viņa pilsonības iegūšanas likumību. Bičkovičs sniedzot dokumentus, 1992.gada decembrī norādījis - viņa vecmāmiņa bijusi Latvijas pilsone. Tas neatbilst patiesībai, jo viņa precēta poļu meitene Latvijas brīvvalsts laikā strādājusi pie Latvijas saimnieka par kalponi un Latvijas pilsonību nav nokārtojusi.

Pēc policijas intereses par Bičkoviča pilsonības iegūšanas apstākļiem viņa māte Stefānija vērsās tiesā, lūdzot atzīt, ka viņas viņas tēvs nav bijis poļu pilsonis, bet gan Latvijas zemnieks. Tiesa tam piekrīt un par Ivara Bičkoviča vectēvu atzīst Latvijas pilsoni. Galvenā lieciniece tiesā esot bijusi 90 gadīgā Latvijas zemnieka sieva, kura vīra grēka darbus ar kalponi atzinusi. Šāds spriedums Bičkovičam ļautu mantot pilsonību. Par spīti tam Saeima aizklātā balsojumā ieceļ Bičkoviču amatā uz 7 gadiem.

Naturalizācijas pārvalde cels prasību Rīgas apgabaltiesā par pilsonības atņemšanu Ivaram Bičkovičam. Eiženija Aldermane, kas 15 gadus vadījusi Naturalizācijas pārvaldi, atzīst, ka pārbaudes lieta bijusi tīra - Bičkovičam 1992.gadā saņemot Latvijas Republikas pilsoņa pasi tobrīd nebija tiesiska pamata. Tomēr lieta līdz tiesai nenonāca.

Dažus gadus vēlāk Bičkovičs pilsonību iegūt varēja, jo mainījās likumdošana. Bet 1992.gadā tam pamata nebija, atklāja Naturalizācijas pārvalde. Tomēr prasība par pilsonības atņemšanu līdz Rīgas apgabaltiesai nenonāca. Kad Aldermane informēja tieslietu ministru par lietas virzību, Naturalizācijas pārvaldē tika saņemta ministra rezolūcija Bičkoviča pārbaudes lietai uzlikt konfidencialitātes statusu un visus materiālus 2 stundu laikā nodot Tieslietu ministrijai.

Rezolūciju Mareka Segliņa prombūtnes laikā parakstīja viņa pienākumu izpildītājs Edgars Zalāns. Ministrijā izveidoja komisiju, četru cilvēku sastāvā, kas atzina, ka nav pamata Naturalizācijas pārvaldei iesniegt prasību tiesā par pilsonības atņemšanu Bičkovičam, jo nav viennozīmīgi konstatējami apstākļi, kas varētu būt Latvijas pilsonības atņemšanas iemesls.

Bijusī Naturalizācijas pārvaldes priekšniece Eiženija Aldermane: "Tik tīras lietas, kur parādījās, ka nav bijis pamata iegūt pilsonību, manās rokās sen nebija bijis!"

Kasjauns, BNS