Sabiedrība
2009. gada 31. augusts, 18:25

Segliņš par Bičkoviču komentārus pagaidām nesniedz

Jauns.lv

Tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP), kuram Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) pieprasīs paskaidrojumus par Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča pilsonības iegūšanas likumību, komentārus pagaidām nesniedz.

Segliņš informēja, ka gan premjeram, gan presei būs pieejams viens saīsinātais atzinums par Bičkoviča pilsonības iegūšanas lietas apstākļiem. Saīsināts tas ir tādēļ, ka dokuments satur informāciju par personiskās dzīves detaļām.

Kā ziņots, ņemot vērā publiskajā telpā izplatītās aizdomas par Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča pilsonības iegūšanas likumību, Dombrovskis pieprasījis Segliņa juridisku izvērtējumu par pilsonības piešķiršanas apstākļiem un dokumentācijas pamatotību.

Paskaidrojums ministram jāiesniedz līdz trešdienas, 2.septembra, pusdienas laikam, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Ieva Aile.

Rakstveida paskaidrojumi tieslietu ministram jāsniedz saistībā ar bijušās Naturalizācijas pārvaldes priekšnieces, patlaban Rīgas domes deputātes Eiženijas Aldermanes (LPP/LC) publiskajā telpā pausto viedokli par pilsonības piešķiršanu Bičkovičam. Viņa uzskata, ka Latvijas pilsonība ir piešķirta nelikumīgi, un šāda satura paziņojumi rada būtisku kaitējumu Latvijas kā tiesiskas valsts tēlam, teikts rezolūcijā.

Dombrovskis lūdz sniegt juridisku pamatojumu tam, ka pilsonības piešķiršanas Bičkovičam pārbaudes lietas virzība savulaik no Naturalizācijas pārvaldes tika pārņemta uz Tieslietu ministriju. Paskaidrojumiem jāpievieno tieslietu ministra vai tā pienākumu izpildītāja rezolūcijas kopija, ar kuru šī lieta tika pārņemta un tai noteikts konfidencialitātes statuss. Īpaši jāskaidro apstākļi, kuru dēļ pārbaudes lieta tika noteikta kā konfidenciāla informācija.

Tāpat premjers lūdz iesniegt pārbaudes lietas materiālu kopijas.

Kā aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) Administratīvā departamenta Sabiedrisko attiecību un organizatoriskā darba nodaļas pārvaldes vecākais referents Andrejs Rjabcevs, attiecībā uz Bičkoviča lietu IeM neplāno veikt nekādas dienesta pārbaudes, jo patlaban tam neesot pamata. Pēc publiski izskanējušās informācijas IeM pārskatīja vēlreiz visus arhīvus, un Bičkoviča personas lietas oriģināls joprojām glabājas IeM, kā to prasa likums.

"Toreiz, kad Naturalizācijas pārvalde pieprasīja visus dokumentus, mēs iesniedzām tos, kas ir mūsu kompetencē, - viņa pieteikumu un citus dokumentus. Paternitātes lieta, par ko šobrīd ir runa plašsaziņas līdzekļos, neietilpst šajā dokumentu pakā," atzina Rjabcevs.

LETA