Dombrovskis Rozentāles stilu nosauc par bezatbildīgu
Politika
2009. gada 1. septembris, 10:33

Dombrovskis Rozentāles stilu nosauc par bezatbildīgu

Jauns.lv

Veselības nozares vadība ir bezatbildīga, komentējot vakardienas notikumus Bauskā, kur iedzīvotāji protestēja pret slimnīcas slēgšanu, sacījis premjers Valdis Dombrovskis.

"Vakardienas notikumi Bauskā ir apliecinājums tam, kā bezatbildīga nozares vadība nostāda cilvēkus pret valsti un politiķiem. Veselības ministrei Baibai Rozentālei bija jādodas uz Bausku un jāskaidro situācija pilsētas iedzīvotājiem, nevis jāmeklē atbildīgie koalīcijas partneru vidū, labi zinot, ka grozījumus valsts budžetā, kas samazināja finansējumu visām nozarēm, atbalstīja visas koalīciju pārstāvošās partijas," sacījis premjers.

Kā uzsvērts Dombrovska paziņojumā, veselības ministre, norādot uz to, ka par veselības aprūpē notiekošo ir atbildīgi tikai divi valdības pārstāvji – Ministru prezidents un finanšu ministrs, ir nepārprotami maldinājusi sabiedrību.

Smagā situācija veselības aprūpē ir pēdējo piecu gadu nozares vadīšanas rezultāts, kas tieši sasaucas ar Tautas partijas (TP) deleģēto ministru darbības laiku valdībā, uzskata Dombrovskis.

Pēc viņa domām, māsterplāns, kas skaidri iezīmēja slimnīcu tīkla nākotni, tika apstiprināts jau 2004.gadā. Tā vietā, lai pakāpeniski un pragmatiski sāktu šī plāna ieviešanu un bez smagu reformu veikšanas novērstu veselības nozares krīzi, vairākām Latvijas slimnīcām, kas nebija paredzētas minētajā plāna, tika doti valsts galvojumi kredītu saņemšanai un dārgas aparatūras iegādei. Tādējādi izveidojās nepamatots priekšstats par to, ka Latvijas veselības aprūpes sistēma varēs uzturēt vienu no pasaulē dārgākajiem stacionāru tīkliem.

Pasaules Banka un Starptautiskais Valūtas fonds jau 2007.gada 22.jūnija ziņojumā par Latviju brīdināja par krīzi, kas sagaidāma veselības aprūpē un tautsaimniecībā kopumā. Tomēr šie signāli tika ignorēti, un neviens no reformu pasākumiem tā arī netika uzsākts. Sekojošā globālā ekonomiskā krīze saasināja problēmas, izraisot saprotamu neapmierinātību gan iedzīvotāju, gan mediķu vidū, uzsvēris valdības vadītājs.

Arī Valsts prezidents Valdis Zatlers vakar arī pārmeta, ka Rozentālei, nevis policijas specvienībai bija jābūt Bauskā un jāskaidro iedzīvotājiem Veselības ministrijas pieņemtie lēmumi.

Kā informēja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa, Zatlers ir kritisks pret Veselības ministrijas darbu, jo uzskata, ka ir nepieņemami, ka ministrija nav pietiekami skaidrojusi Bauskas iedzīvotājiem, kā veselības reforma ietekmēs Bauskas slimnīcas turpmāko darbību.

LETA/Foto:LETA