Banda laupīja Siguldā, Dobeles, Jelgavas rajonā...
Sabiedrība
2009. gada 1. septembris, 16:10

Banda laupīja Siguldā, Dobeles, Jelgavas rajonā...

Jauns.lv

Ierīkojot slēpni Limbažu novada Lādezera mājā, policijai vakar no rīta izdevies aizturēt piecu cilvēku bandu, kas sērijveidā aplaupījusi privātmājas.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) priekšnieks Ints Ķuzis žurnālistiem pastāstīja, ka aizturēšanas laikā bandas vadonis, 1964.gadā dzimis vīrietis, atklājis uz policistiem uguni un no apšaudes laikā gūtajiem ievainojumiem nomiris.

Banda darbojusies jau no gada sākuma, aplaupot privātmājas Siguldā, Dobeles un Jelgavas rajonā, kā arī citur.

Ķuzis neizslēdza iespēju, ka laupīšanu laikā varētu būt izmantoti policijas formas tērpi, kas gan pie laupītājiem neesot atrasti.

Produktīvas laupīšanas

"Jau gada sākuma ievērojām, ka Rīgas rajonā un citur tiek aplaupītas viensētas un privātmājas. Laupīšanu mehānisms bija līdzīgs - iebrūk mājā, sagūsta un sasien saimniekus, nolaupa un izspiež lielas naudas summas," stāstīja Ķuzis. "Laupīšanas veiktas produktīvi, nolaupot lielas summas - 10 000 līdz 15 000 latu. Dažreiz cilvēki aizvesti prom, lai tos vairāk iebaidītu un piespiestu pateikt, kur noslēpta nauda."

Policija sākusi izpēti, un likumsargu redzeslokā nonākusi piecu cilvēku grupa, kas varētu būt saistīta ar šīm laupīšanām. "Vakar no rīta tika realizēta operācija. Laupītāji gatavoja uzbrukumu mājai Lādezerā, kur policija ierīkoja slēpni un aplenca teritoriju."

Aizturēšanas laikā viens no bandas locekļiem sāka šaut uz policistiem. Izcēlās apšaude, kuras laikā bandas loceklis tika ievainots un nomira. Pie mājas tika aizturēti vēl divi bandas locekļi, kas bija gājuši iekšā ēkā, bet pārējie divi, kas atradās tālāk no notikuma vietas automašīnās, tika aizturēti stundas laikā. Visi bandas locekļi tika nogādāti Limbažu policijas iecirknī.

Kā norādīja Ķuzis, visi bandas locekļi ir agrāk sodīti par vardarbīgiem un mantiskiem noziegumiem. Daļai vēl spēkā ir reāli sodi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Bandas locekļi ir dažāda vecuma - no 1964.gada līdz 1985.gadam dzimušie.

"Apskatot vietu un ekipējumu, redzams, ka banda bija labi organizēta un iepriekš rūpīgi gatavojās noziegumu izdarīšanai. Banda ievāca informāciju un mērķtiecīgi organizēja uzbrukumus," teica Ķuzis.

Aizturēšanas laikā izņemts revolveris, kura kalibrs ir 7,62 milimetri, ar munīciju, priekšmeti sasiešanai - roku žņaugi un līmlentes, kā arī maskas.

Jelgavnieki, limbažnieks. Būs vēl citi...

Laupītāju rīcībā bija divas iznomātas automašīnas. No pieciem bandas locekļiem četri ir Jelgavas iedzīvotāji, bet viens - Limbažu.

Kā teica Ķuzis, ir pamats uzskatīt, ka grupa ir lielāka un ka tās locekļi dažādās kombinācijās veikuši laupīšanas. Banda bijusi labi organizēta, un tajā bijis lomu sadalījums. "Šie nebūs pēdējie aizturētie," piebilda policijas priekšnieks.

Uz aģentūras LETA jautājumu, vai bandas locekļi uzbrukumos izmantojuši policijas formas tērpus, Ķuzis norādīja, ka pie šī jautājuma tiekot strādāts. "Pēc pirmajiem veiktajiem darbiem policija nav pie bandītiem izņēmusi tērpus, bet runas par to ir bijušas," sacīja Ķuzis.

Ja šīs bandas locekļiem tiks pierādītas vairākas epizodes, to varēs kvalificēt kā bandītismu.

Pret bandas locekļiem ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 176.panta 4.daļas par vairāk nekā piecām epizodēm.

Ķuzis pauda gandarījumu par šīs grupas neitralizēšanu. "Šis notikums parāda, ka bandas kļūst agresīvākas un ieroči kalpo ne vairs iebaidīšanai, bet arī tiek lietoti.

RRP priekšnieks atzina, ka noziedzības pieaugums saistīts ar sociālekonomisko situāciju valstī. Ķuzis arī norādīja, ka noziedzniekiem parādās nepamatota agresivitāte.

LETA