2009. gada 6. septembris, 12:43

Novembrī Briselē notiks trešais Eiropas Krievu forums

Jauns.lv

9.novembrī Briselē notiks trešais Eiropas Krievu forums, par to Krievijas Pareizticīgo baznīcas vadītāju Kirilu tikšanās laikā informējusi no Latvijas ievēlētā Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka (PCTVL).

Ždanoka ar Krievijas Pareizticīgo baznīcas vadītāju tikās 1.septembrī viņa rezidencē. Patriarha Preses dienests ziņo, ka deputāte iepazīstinājusi viņu ar gaidāmā foruma materiāliem. Šī pasākuma iniciators ir Eiropas Krievu alianse, kuras priekšsēdētāja ir Ždanoka.

Pirmais Eiropas Krievu forums Briselē Eiropas Parlamenta mītnē notika 2007.gadā, kad pasākuma orgkomitejā darbojās Ždanoka, Maskavas mērs Jurijs Lužkovs un arī pašreizējais patriarhs Kirils, kurš tolaik bija Smoļenkas un Kaļiņingradas metropolīts.

Tāpat Ždanoka informējusi patriarhu par 2010.gada februārī plānoto Jauniešu Eiropas Krievu forumu. Abos pasākumos piedalīsies Krievijas Pareizticīgo baznīcas pārstāvji no Krievijas un citām valstīm.

Patriarha Preses dienests vēsta, ka tikšanās laikā uzmanība pievērsta arī Krievijas Pareizticīgo baznīcas sadarbībai ar Eiropas politiskajiem spēkiem un Eiropas Parlamentu. "Mēs aktīvi strādājam šajā virzienā un pievēršam tam lielu vērību," sacījis patriarhs Kirils.

Ždanoka uzsvērusi būtisko lomu, kuru spēlē patriarha Kirila atbalsts idejai par ārzemēs dzīvojošo krievu nacionālās identitātes saglabāšanu. Pēc deputātes teiktā, Krievijas Pareizticīgo baznīcas vadītājs pozitīvi novērtējis faktu, ka viens no Eiropas Krievu alianses uzdevumiem ir palielināt ārzemēs dzīvojošo krievvalodīgo pilsoņu pārstāvību dažādos vēlētos varas atzaros - pašvaldībās, nacionālajos parlamentos un Eiropas Parlamentā.

Sarunā uzmanība pievērsta arī krievu situācijai Latvijā un citās Baltijas valstīs.

LETA