Sabiedrība
2009. gada 10. septembris, 11:28

Premjers Bičkoviča pilsonības lietu nosūta ģenerālprokuroram

Jauns.lv

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) nosūtījis vēstuli ģenerālprokuroram Jānim Maizītim, kurai pievienoti arī visi no Tieslietu ministrijas saņemtie materiāli par Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča Latvijas pilsonības iegūšanas likumības pārbaudi.

Valdības vadītājs nodod minēto informāciju ģenerālprokuroram, aicinot to izvērtēt un pieņemt lēmumu par lietas tālāku virzību Prokuratūras likumā noteiktās kompetences ietvaros, kas noteic, ka prokuratūras uzdevums ir reaģēt uz likuma pārkāpumu un nodrošināt ar to saistītās lietas izlemšanu likumā noteiktajā kārtībā, aģentūru LETA informēja Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne.

"Uzskatu par nepieciešamu informēt Jūs par valsts iestāžu rīcību, kura, iespējams, neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam regulējumam un līdz ar to var kaitēt tiesu sistēmai piederīgas amatpersonas reputācijai," teikts Dombrovska parakstītajā vēstulē, kuras pamatā ir publiskajā telpā izskanējusī informācija, ar kuru tiek apšaubīta Augstākās tiesas priekšsēdētāja Bičkoviča Latvijas pilsonības iegūšanas likumība.

"Manuprāt, šāda rakstura informācijas nepietiekama pārbaude var izraisīt atkārtotu tēmas aktivizēšanu masu medijos, kas, neapšaubāmi, mazinātu sabiedrības uzticību tiesu sistēmai, kā arī vājinātu Latvijas tēlu starptautiskajā līmenī," atzīst Ministru prezidents, argumentējot, ka Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatu var ieņemt persona, kurai ir nevainojama reputācija, līdz ar to Bičkoviča pilsonības iegūšanas likumības pārbaudes neatkarībai, objektivitātei un precizitātei ir valstiska nozīme.

Pētot šo jautājumu, Dombrovskim ir kļuvis zināms, ka 2008.gada 3.jūnijā Naturalizācijas pārvalde ierosinājusi pārbaudes lietu par pilsonības atņemšanu Bičkovičam. Pēc nepieciešamo materiālu savākšanas Naturalizācijas pārvalde informējusi tieslietu ministru par pārbaudes rezultātiem.

Uzzinot pārbaudes rezultātus, tieslietu ministrs (tieslietu ministra pienākumu izpildītājs Edgars Zalāns (TP), kurš aizvietoja ministru Mareku Segliņu (TP)) 2009.gada 26.aprīlī izdevis rezolūciju, uzdodot Naturalizācijas pārvaldei, pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likuma 37.panta otro daļu, nodot Tieslietu ministrijas kompetencē pārbaudes lietas materiālus, vienlaikus uzdodot Tieslietu ministrijai izveidot komisiju pārbaudes lietas materiālu izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai.

LETA