Latvijā avārijās cietušos turpinās glābt „lēni”
Sabiedrība
2009. gada 13. septembris, 19:02

Latvijā avārijās cietušos turpinās glābt „lēni”

Jauns.lv

Latvija ir viena no tām valstīm, kura nav varējusi atrast naudu modernas glābšanas tehnoloģijas ieviešanai un atteikusies operatīvi glābt smagās avārijās iekļuvušo autovadītāju un viņu pasažieru dzīvības.

Ceturtdien, 10. septembrī gandrīz visu Eiropas valstu mobilo sakaru operatori parakstīja memorandu, kurā apņemas jau šogad ES dalībvalstīs automobiļos ieviest sakaru tehnoloģiju „eCall”. Tās būtībā ir vienkārša: ja automobilis iekļūst nopietnā avārijā, tad sistēma pati automātiski reaģē un SOS signālu nosūta glābšanas dienestiem uz vienoto telefonu 112. Tādējādi gan ātrā palīdzība, gan policija un glābšanas dienests saņems ārkārtas izsaukumu daudz ātrāk un nelaimes vietā var nokļūt pat divas reizes operatīvāk, nekā, ja gaidītu, piemēram, cietušā vai kāda aculiecinieka zvanu. Ļoti bieži šī sistēma var glābt cilvēka dzīvību, ja viņš ir avarējis nakts laikā uz vientuļa lauku ceļa. Operatīvais automātiskais izsaukums uz notikuma vietu arī uzrādīs nelaimē nokļuvušās automašīnas precīzu atrašanās vietu.

Par sistēmas ieviešanu atbildīgā eirokomisāre Viviāna Redinga teic, ka šīs sistēmas ieviešana ik gadu uz Eiropas ceļiem varētu izglābt vismaz 2500 autovadītāju dzīvības.

Kopumā „eCall” sistēmas ieviešana ES varētu izmaksāt vairāk nekā 160 miljardus eiro (112,4 miljardus latus). „eCall” sistēmas ierīkošanas izmaksas vienam automobilim nepārsniedz 70 latus.

Šī gada augusta beigās Eiropas Komisija pēdējo reizi dalībvalstis aicināja pieslēgties „eCall” sistēmai, lai samazinātu nāves un traumu gadījumu skaitu uz Eiropas ceļiem. Ieviest jauno sistēmu bez Latvijas nepiekrita vēl tikai piecas valstis – Lielbritānija, Dānija, Francija, Īrija un Malta, aizbildinoties ar to, ka tām nav finanšu līdzekļu.

Eiropas Komisija gan brīdina, ka no „eCall” attiekušās valstis sveikā neizspruks. Tām tik un tā nāksies pieslēgties jaunajai sistēmai. Ir iecerēts drīzumā pieņemt ES direktīvu, kura visām ES dalībvalstīm par pienākumu uzliks līdz 2014. gadam ieviest „eCall” sistēmu visās automašīnās.

Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA