Sabiedrība
2009. gada 14. septembris, 12:42

Ķīnas TV reklāmai izvēlas Brīvības pieminekli

Jauns.lv

Ķīnas Centrālā televīzija 11. septembrī sāka nepārtraukti – 24 stundas diennaktī – raidīt arī krievu valodā. Par šīs propagandas mašīnas reklāmas simbolu ķīnieši izraudzījušies arī mūsu Mildu – Brīvības pieminekli Rīgā.

Ķīnas televīzijas videoklipā, kas reklamē krievu  kanāla atklāšanas koncertu, pēc Lielā Ķīnas mūra, Kremļa un Pētera I pieminekļa Sanktpēterburgā skatiem visā krāšņumā tiek parādīts Brīvības piemineklis. Tas nozīmē, ka ķīnieši Latviju pieskaitījuši pie krieviski runājošās pasaules daļas un cer, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji sāks regulāri skatīties Ķīnas televīziju.

Zinot, ka Ķīnas masu informācijas līdzekļi atrodas stingrā komunistiskās partijas kontrolē, jāsecina, ka Brīvības pieminekļa izcelšana videoklipā nav nejauša – ķīniešiem acīmredzot Latvija ir stratēģiski nozīmīgs placdarms gan politiski, gan ekonomiski.

Pagaidām Ķīnas Centrālās televīzijas programmas Latvijā var vērot tikai internetā. Jāteic, ka arī Krievijas kabeļtelevīzijas to savās paketēs ir iekļāvušas tikai Tālajos Austrumos. Ķīnas televīzija krieviski esot sākusi raidīt auditorijai, kuras dzimtā vai otrā ir krievu valoda, vēsta televīzijas mājaslapā ievietotā reklāma.

Pirmie jaunās televīzijas raidījumi nav diez ko saistoši, un tie atgādina padomju laika Maskavas oficiālo ziņu programmu „Vremja” – partijas ģenerālsekretārs apsveic vai uzrunā dažādu nozaru darbiniekus, draudzīgo valstu vēl draudzīgākās partijas apmainās delegācijām, armijnieki gatavojas republikas svētkiem, jāstiprina miers visā pasaulē un tamlīdzīgi.

Ķīnas TV krievu kanāla reklāmas klips:

Elmārs Barkāns