Sabiedrība
2009. gada 18. septembris, 17:30

Senāts atstāj negrozītu astoņu gadu cietumsodu motokluba "Brīvie vanagi" bijušajam prezidentam Gavaram

Jauns.lv

Augstākās tiesas (AT) Senāta Krimināllietu departaments šodien nolēma atstāt negrozītu AT Krimināllietu tiesu palātas 7.maija spriedumu, ar kuru narkotiku noziegumos apsūdzētajam motokluba "Brīvie vanagi" bijušajam prezidentam Vilnim Gavaram tika piemērots astoņu gadu cietumsods.

Kā informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte, Senāta lēmums nav pārsūdzams un ar šodienu tas stājas spēkā.

Kā ziņots, izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Krimināllietu tiesu palāta šā gada 7.maijā nolēma par vienu gadu mīkstināt Gavaram iepriekš piespriesto deviņu gadu cietumsodu.

Iepriekš Gavars savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos bija pilnībā noliedzis, un Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 26.februārī viņu atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma panta par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un pārsūtīšanu lielā apmērā. Apgabaltiesa toreiz Gavaram piesprieda deviņu gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz diviem gadiem un mantas konfiskāciju.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, apsūdzētais savu vainu atzina, un AT viņam piesprieda astoņu gadu cietumsodu.

Tomēr vēlāk, šā gada 20.jūlijā, Gavara aizstāvis zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs par minēto AT Krimināllietu tiesu palātas 7.maija spriedumu iesniedza kasācijas sūdzību. Kā aģentūru LETA informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, advokāts uzskatīja, ka būtu jāmaina viņa klienta noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija.

Rozenbergs norādīja, ka atbilstoši Krievijas Ģenerālprokuratūras lēmumam par Gavara izdošanu prokuratūra nebija tiesīga viņam celtajā apsūdzībā ietvert kvalificējošo pazīmi "lielie apmēri", kā arī nebija tiesīga celt apsūdzību par darbībām ar psihotropām vielām, jo izdošanas lēmumā norādītas tikai narkotiskās vielas.

Līdz ar to aizstāvis lūdza tiesu pārkvalificēt Gavara darbības pēc Krimināllikuma 253.panta 2.daļas 2000.gada 15.jūnija redakcijā, pastāstīja Zvejniece.

Tomēr Senāts Rozenberga kasācijas sūdzību šodien noraidīja.

LETA