Sabiedrība
2009. gada 21. septembris, 18:48

Andrējeva nevēlas samazināt algu, tomēr respektēs valdības lēmumu

Jauns.lv

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja Valentīna Andrējeva neatbalsta regulatora padomes locekļu algu samazināšanu uz pusi, kā to vēlas panākt ekonomikas ministrs Artis Kampars, jo uzskata, ka algu samazinājumam būtu jābūt proporcionālam samazinājumam valsts sektorā, taču regulators respektēs valdības lēmumu.

Andrējeva intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam BBS sacīja, ka regulators no šā gada 1.janvāra tāpat kā citas valsts iestādes samazināja algas par 10%, kā arī atcēla visus pabalstus.

"Mēs uzskatām, ka mums vajadzētu samazināt algas par 20-30% kā tas ir visā valsts sektorā, un mēs arī esam gatavi to darīt, bet likums pašlaik uzdod to darīt valdībai," teica Andrējeva un paskaidroja, ka patlaban mainīts likums un noteikts, ka regulatora padomes locekļu algas nosaka Ministru kabinets.

Andrējeva uzsvēra, ka regulatoram ir atšķirīga situācija no citām valsts iestādēm. SPRK padomes priekšsēdētāja klāstīja, ka regulatora budžets neveidojas no dotācijām no budžeta līdzekļiem, un tāpēc, samazinot algas vai kādus citus izdevumus regulatorā, valsts budžets nesaņem absolūti nevienu santīmu.

"Mēs strādājam ar tādiem pašiem nosacījumiem kā Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kā Latvijas Banka, tāpēc algām jābūt konkurētspējīgām," sacīja Andrējeva.

SPRK vadītāja arī norādīja, ka pašlaik regulators pārņem pašvaldību regulatoru funkcijas, kas ir milzīgs darbs, tāpat no 1.jūlija SPRK pārņēma daļu Valsts būvinspekcijas funkciju bez papildu budžeta līdzekļiem, kas arī ir papildu darbs.

"Ja runājam par padomes locekļiem, tad tādi ierobežojumi [kādi pastāv regulatora padomes locekļiem] nav nevienā sektorā, nevienā ministrijā - trīs gadus pēc amata atstāšanas es nevaru strādāt nevienā regulējamajā nozarē," norādīja Andrējeva un piebilda, ka tādējādi padomes locekļiem pēc darba SPRK atliek vienīgi iespēja iet strādāt tādā nozarē, kas nav SPRK uzraudzīta.

"Protams, tā ir valdības izlemšana un valdībai jālemj par to, kādas ir algas. Mēs pilnīgi piekrītam, ka algas vajag samazināt par 30%, tāpēc, ka tas nekur neder, ka vienai iestādei ir nenormāli lielas algas, bet mēs gribam pateikt, ka samazinājumam ir jābūt atbilstošam tam, kas tagad notiek valsts sektorā," uzsvēra regulatora padomes priekšsēdētāja.

Uz jautājumu, vai Andrējeva piekrīt ekonomikas ministra ierosmei samazināt regulatora algas uz pusei, viņa atbildēja: "Mēs tam nepiekrītam. Nevar salīdzināt regulatoru ar citām valsts iestādēm. [..] Tehniski nogriezt 50% tāpēc, ka tagad visiem ir tāda alga, neatkarīgai iestādei ir tīrais populisms. Turklāt ministrs absolūti nav iedziļinājies mūsu darbā."

Vienlaikus Andrējeva gan norādīja, ka regulators respektēs valdības lēmumu par tā padomes locekļu algām, lai kādas tās būtu, un, pēc viņas teiktā, tikai algas samazinājuma dēļ SPRK padome nepārtrauks darbu.

"Es nedomāju, ka algas samazinājums būs tas iemesls, kādēļ regulatora padome un es personīgi metīsim to plinti malā un pateiksim, ka nē, mēs par tādu algu nestrādāsim. Protams, katrs cilvēks izvērtēs, ko viņš darīs, vai strādās vai ne, bet es nedomāju, ka tas būs galvenais faktors, kas iespaidos mūsu darbību. Mēs respektēsim jebkuru valdības lēmumu, kāda alga būs noteikta, un mēs, protams, strādāsim," sacīja Andrējava.

Savukārt komentējot Kampara izteikumus par regulatora darbību, Andrējeva to nosauca par "politiķu populistu spēlēm". "Tikai tā es varu vērtēt viņa izteikumus par regulatoru. Tā kā viņš neatrada laiku pat iepazīties ar regulatora darbu, bet tajā pašā laikā visur izsakās, es uzskatu, ka tas pat ir spiediens, ka viņš saka, kas regulatoram ir jādara un kādā veidā jādarbojas," teica regulatora padomes priekšsēdētāja.

Jau vēstīts, ka Kampars augusta vidū ierosināja uz pusi samazināt SPRK padomes locekļu algas, iesniedzot valdībā lēmumprojektu, ar kuru ierosināja SPRK padomes locekļu algas samazināt no 1.septembra. Tiesa, valdība iepriekš nevienojās par algu samazinājumu, jo pret to iebilda vairāki ministri.

Kampars cer, ka koalīcijai izdosies vienoties par šo jautājumu un drīzumā par to vēlreiz lems valdība.

Pašlaik SPRK padomes priekšsēdētājas Valentīnas Andrējevas mēnešalga pirms nodokļu samaksas ir 4900 latu, bet padomes locekļu mēnešalga - 4500 latu. Ja valdība pieņems Kampara piedāvāto lēmumprojektu, padomes priekšsēdētājas mēnešalga būs 2282 lati pirms nodokļu samaksas, bet padomes locekļa mēnešalga - 2136 lati.

SPRK padomes priekšsēdētāja ir Valentīna Andrējeva, savukārt padomes locekļi - Gints Zeltiņš, Edvīns Karnītis, Ivars Zariņš un Daiga Rezevska.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai valsts regulējamajās nozarēs - enerģētikā, telekomunikācijās, pastā, dzelzceļa transportā - aizstāvētu sabiedrisko pakalpojumu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

BNS