Sabiedrība
2009. gada 27. septembris, 08:29

Studiju kredītu šogad varētu pietikt gandrīz visiem interesentiem

Jauns.lv

Valsts galvoto studiju kredītu šajā studiju gadā vajadzētu pietikt teju visiem pretendentiem, aģentūrai BNS sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas Studiju un zinātnes administrācijas vadītājs Jānis Ķirsons.

Šogad pieprasījumu skaits, lai saņemtu studiju kredītus, līdz ar studentu skaita pieaugumu un valsts ekonomisko situāciju ir pieaudzis, taču studējošo kredītu izmaksai kopumā paredzēts par 5,8 miljoniem latu vairāk nekā pērn un kopējā summa šim mērķim sasniedz 18,9 miljoni latu. Patlaban Studiju un zinātnes administrācijas rīcībā ir vēl aptuveni viens miljons latu, ko izsniegt augstskolām un universitātēm studiju kredītiem.

Augstākās izglītības iestādes patlaban vērtē, vai ir jāpieprasa no Studiju administrācijas papildu līdzekļi studiju kredītiem. Daļa augstskolu pieprasījumus jau sagatavojušas - Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) šim mērķim jau pieprasījusi vēl aptuveni 700 tūkstošus latu, Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) - vairāk nekā 600 tūkstošus latu, Baltijas Starptautiskā akadēmija - aptuveni 290 tūkstošus latu. Citi pieprasījumi ir mazāki, piemēram, no Latvijas Kultūras akadēmijas - 24 tūkstoši latu, no Daugavpils Universitātes - 10 tūkstoši latu.

Tomēr visi augstskolu pieprasījumi vēl tiks precizēti un, visticamāk, nepieciešamās summas samazināsies, jo tradicionāli daļa studentu piesakās uz studējošo kredītiem, taču līgumus nenoslēdz, līdz ar to līdzekļi atbrīvojas. Šie dati jāapkopo līdz 1.novembrim.

Pieprasījumu skaitam būtiski nemazinoties, daļai studiju kredītu iesniedzēju tos varētu izsniegt īsākam laika posmam, nekā pieprasīts. Taču gadījumā, ja kādam studentam tomēr vajadzēs atteikt studiju kredītu, būs iespējams uz studējošā kredītu pietiekties arī otrā semestra sākumā, uzsvēra Ķirsons.

BNS