Latvijā ir visdārgākās bankas
Sabiedrība
2009. gada 30. septembris, 12:14

Latvijā ir visdārgākās bankas

Jauns.lv

Latvijas bankas ierindotas Eiropas Savienības visdārgāko banku kategorijā, liecina nesen veiktais Eiropas Komisijas pētījums. Latvijā klientiem par banku veiktajām operācijām ir jāmaksā daudzkārt vairāk nekā kaimiņvalstīs.

Londonas biznesa izdevums „The Wall Street Journal” raksta, ka, pārbaudot 224 bankas visās ES dalībvalstīs, Eirokomisija ir secinājusi, ka Latvijā bankas saviem klientiem piestāda vislielākos rēķinus par dažādu finanšu operāciju veikšanu, - piemēram, par sava konta bilances aplūkošanu bankomātos vai naudas pārskaitījumiem no vienas kredītiestādes uz citu.

Pārsvarā ar šādu dārdzību ir  jāsaskaras mazajiem banku klientiem. Kaut arī iekasētā maksa par darījumiem katram atsevišķam klientam nav liela – tikai daži santīmi, taču, salīdzinot ar citu valstu banku cenrāžiem, tā var būt neadekvāti augsta. Pēc Latvijas vēl par visdārgākajām ir atzītas Francijas, Austrijas un Somijas bankas.

Rēķinu atvēršana vai slēgšana gan Latvijā izmaksā lētāk. Šajā ziņā visdārgākie cenrāži ir Itālijas un Spānijas bankās.

Vislētāk uzturēt bankas rēķinu ir Bulgārijas, Nīderlandes, Beļģijas un Portugāles bankās.

Patērētāju aizsardzības eirokomisāre Meglena Kuņeva  teic: „Bankām jāievieš kārtība savās mājas, tām jāmaina sava attieksme pret klientu” Viņa uzskata, ka pašreizējo situāciju ir veicinājuši bankās strādājošie konsultanti, kuriem maksā „cieto algu”, neatkarīgi no tā, vai viņi klientam iesaka lētāko vai dārgāko pakalpojumu.

Raidkompānija BBC uzsver, ka visaugstākie banku pakalpojumu cenrāži ir valstīs, kurās nepieciešama banku sistēmas reformēšana un kur banku darbība nav caurspīdīga.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA