Sabiedrība
2009. gada 3. oktobris, 21:58

Pārdod Latvijas Padomju Sociālistisko Republiku

Jauns.lv

Globālajā tīmekļi joprojām var atrast interneta vietnes, kas pieder neeksistējošai valstij – PSRS. Ar domēnu .su ir atrodams gan vēsturisks portāls riga.su, gan latvia.su. Padomju Savienībai piederīgā Latvija pašlaik tiek pārdota.

Kopš oktobra no globālā tīmekļa ir pazudis domēns .yu, kurš līdz šim apzīmēja interneta vietnes piederību jau labu laiku kā izjukušajai sociālistiskajai Dienvidslāvijai. Jau sen kā tīmeklī arī neatrast lapas ar domēnu .dd, kas apzīmēja Austrumvāciju jeb Vācijas Demokrātisko Republiku.

Jau vairākkārt starptautiskā interneta vārdu piešķiršanas korporācija (ICANN) ir centusies no globālā tīmekļa izdabūt ārā arī domēnu .su (Soviet Union), bet tas vienmēr ir beidzies ar neveiksmi. Krievijas Sabiedrisko tīklu institūts, kurš pārvalda domēnu .su, visu laiku ir pretojies domēna .su slēgšanai, apgalvojot, ka tas ir populārs un tajā joprojām dzīvojot tūkstošiem cilvēku, kuri sevi identificē ar PSRS.

Soviet Union par 9,6 latiem

Domēna .su reģistrācija Krievijā izmaksā 600 rubļus jeb 9,6 latus (salīdzinājumam: lai reģistrētu domēnu .lv Latvijas Domēnu vārdu reģistram jāmaksā 6,05 lati gadā).

Pašlaik darbojas 82 535 interneta lapas ar .su adresi, un domēna popularitāte pieaug. Ik dienu ar šo domēnu tiek reģistrēts aptuveni 100 adrešu. Piemēram, 29. septembrī ar .su tika reģistrētas 106 lapas, bet slēgtas tikai divpadsmit.

Domēns .su tika ieviests vēl PSRS laikā – 1990. gada septembrī, un tas joprojām tiek aktīvi izmantots. ICANN domēnam .su pat ir piešķīrusi „ekskluzīvu rezervāciju”, un tas tagad ir līdzvērtīgs Eiropas Savienības domēnam .eu.

Padomju zeme mūžam plaukst

97% domēna .su lietotāju ir Krievijas fiziskās un juridiskas personas. .su piekritēji ārzemēs galvenokārt dzīvo ASV, Ukrainā, Beļģijā, Kazahstānā, Baltkrievijā un Francijā. Jāteic, ka ar domēnu .su tiek reģistrētas ne tikai neoficiālas mājaslapas, bet arī visnotaļ nopietnu organizāciju oficiālie portāli. Piemēram, adresē raf.su varam atrast Krievijas Automobiļu federācijas mājaslapu.

Dmitrijs pārdod LPSR un kūrē padomju Rīgu

Ar .su tiek apzīmētas arī tieši ar Latviju saistītas interneta vietnes. Piemēram, riga.su mēs krievu valodā varam uzzināt par to, kā Sarkanā armija atbrīvojusi Latviju no fašistiskajiem iebrucējiem, vai arī kur atrast Ļeņina ielu un Padomju bulvāri. Ir reģistrēts arī domēns latvia.su, tātad – Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas oficiālā mājaslapa. Tomēr to neviens neizmanto, un pašlaik latvia.su var nopirkt jebkurš interesents.

Zīmīgi, ka domēnu latvia.su pārdod kāds Dmitrijs, kurš globālajā tīmeklī „slēpjas” ar niku Daemon (Dēmons) un savu e-pastu ir reģistrējis Čehijas Republikā. Viņš arī ir vietnes riga.su īpašnieks.


Elmārs Barkāns