Sabiedrība
2009. gada 16. oktobris, 16:00

Policija sodīs mākslas augstskolu studentus par Rīgas pieminekļu ietīšanu melnās plēvēs

Jauns.lv

Mākslas augstskolu studenti par Rīgas pieminekļu ietīšanu melnās plēvēs tiks sodīti, jo šī akcija nebija saskaņota pašvaldībā, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) preses sekretārs Uģis Vidauskis.

Kā norādīja Vidauskis, studentiem bijušas atļautas daudzas akcijas, bet atļauja pieminekļu ietīšanai plēvēs netika sniegta. Jaunieši apgalvojuši, ka bijusi mutiska vienošanās ar pieminekļu uzraugiem, tomēr rakstveida dokumentus par šāda veida akcijas atļaušanu neesot varējuši uzrādīt.

Tādēļ Pašvaldības policijas darbinieki jau noformējuši administratīvā pārkāpuma protokolus par publisku pasākumu rīkošanas noteikumu neievērošanu.

"Pilsētas izpilddirektors ir ļoti sašutis un uzskata, ka šāda patvaļīga rīcība ir jāsoda. Radzevičs saprot, ka daudziem rīdziniekiem šāda rīcība izraisījusi negatīvas emocijas, un šādas akcijas nekad nebūtu atļāvis, ja tādas tiktu iesniegtas saskaņošanai," sacīja Vidauskis.

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis aģentūrai LETA atzina, ka viņam bijusi saruna ar jauniešiem par šāda pasākuma rīkošanu un viņš pret to nav iebildis. "Viņiem laikam vajadzēja noformēt attiecīgos dokumentus," sacīja Gailītis, piebilstot, ka šāda akcija būtu pieļaujama, ja vien netiekot fiziski sabojāts piemineklis.

Vidauskis pieļāva, ka studenti aģentūrā saskaņojuši pavisam citādu akciju.

Aģentūra LETA saņēma vairākus satrauktu iedzīvotāju zvanus, ka Rīgas centrā tiekot zaimoti pieminekļi. "Tad jau arī varēja Brīvības piemineklī uzrāpties un to notīt," sacīja kāda sašutusi kundzīte pensijas gados.

Kā ziņots, Latvijas Mākslas akadēmijas, Latvijas Kultūras akadēmijas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenti trīs Rīgas pieminekļus šodien ietina melnās plēvēs, paužot savu attieksmi pret vienotas universitātes izveidi un līdzšinējo valsts augstāko izglītības institūciju apvienošanu.

Vispirms melnā plēvē tika ietīts Oskara Kalpaka un Strēlnieku piemineklis, bet pēcpusdienā plēvē tapa ietīts arī Raiņa piemineklis.

Kā aģentūrai LETA stāstīja akcijas rīkotāji, ideja pieminekļus ietīt melnās plēvēs radusies Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem, kuri šādā veidā vēlas parādīt, ka augstskolu apvienošana negatīvi ietekmēs kultūru.

Kā novēroja aģentūra LETA, šodien studentu mākslas akcija norisinās vairākās Rīgas centra vietās. Rīgas starptautiskajā autoostā uzgaidāmajā zālē cilvēkus ar priekšnesumu priecēja JVLMA stīgu kvartets "Redo". Uzgaidāmajā zālē esošie cilvēki pauda prieku par šādu pasākumu, norādot, ka muzikālais priekšnesums ir ļoti skaists un mūzikas klausīšanās ir labs veids, kā īsināt laiku, gaidot savu transportu.

Doma lakumā var vērot dejotāju priekšnesumus, bet pie Latvijas Mākslas akadēmijas interesenti var iepazīties ar keramikas darbu apdedzināšanu rakū krāsnī.

Esplanādē Latvijas Kultūras akadēmijas studenti izveidojuši veļu galdu latviešu dižgariem. Pie galda, kas klāts gan ar traukiem, gan ēdieniem, vieta atvēlēta tādiem nozīmīgiem latviešu kultūras darbiniekiem kā Edvartam Virzam, Krišjānim Baronam un citiem. Ar šo pasākumu studenti vēlas atgādināt par personībām, kuras ir devušas nozīmīgu ieguldīju kultūrā.

Tai pat laikā Esplanādē no dažādām krāsu dzijām top instalācija "Koku žņaugi", bet akcijas "Zvēru taciņas" laikā no Latvijas Mākslas akadēmijas līdz Vērmanes dārzam un pat tālāk tiek radīts krāsainu pēdu nospiedumu ceļš.

Daudzās pasākumu norises vietās iedzīvotāji tiek rosināti parakstīt veidlapas pret akadēmiju apvienošanu, kuras vēlāk studenti iesniegs valdībai.

Jau ziņots, ka šīs dienas mākslas augstskolu organizētā akcija ir arī kultūras atbalsta akcijas "Es par kultūru" noslēgums.

JVLMA Studējošo pašpārvaldes priekšsēdētāja Irīna Mihailovska iepriekš stāstīja, ka šodien studenti izies Rīgas ielās, lai sniegtu koncertus, priekšnesumus un performances.

Akcijas mērķis ir ar dažādiem interaktīviem mākslas projektiem pievērst sabiedrības uzmanību mūsdienu kultūras procesiem Latvijā, kā arī aktualizēt mākslas augstskolu suverenitātes problēmu. JVLMA, Latvijas Mākslas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmija ir visnozīmīgākie Latvijas kultūras izglītības centri, kuru pievienošana citām augstskolām nozīmētu šo augstskolu likvidēšanu, kā rezultātā tiktu apdraudēta Latvijas kultūras pastāvēšana.

LETA