Partijas sevi pierāda futbola laukumā
Sabiedrība
2009. gada 19. oktobris, 08:14

Partijas sevi pierāda futbola laukumā

Jauns.lv

Ja vēlēšanās politiķiem veiktos līdzīgi kā futbola laukumā, spēku sadalījums Saeimā būtu citāds — partiju un politisko apvienību labdarības futbola turnīrā uzvarēja Demokrāti.lv.

Savukārt spēlē par trešo vietu Tautas partija ar 0:2 zaudēja Jaunlatvijai. Kopumā sacentās desmit komandas, turnīru rīkoja Bērnu futbola attīstības centrs un Rīgas futbola federācija.

Edgars Jansons, Demokrāti.lv priekšsēdētājs, bija vienīgais partijas līderis, kurš izgāja laukumā. Citi nebija pat tribīnēs, vienīgi Sabiedrība citai politikai līderis Aigars Štokenbergs un šīs partijas vēlēšanu lokomotīve, bijušais KNAB šefs Aleksejs Loskutovs bija ieradušies just līdzi savējiem.

Pēdējā laika politiskie līderi Saskaņas centrs arī nepalika „astē” — viņiem otrā vieta. Turklāt Saskaņas centrs vienīgais varēja lepoties ar profesionālu futbolistu savā komandā — Mihailu Zemļinski, trīspadsmit (!) kārtējo Latvijas čempionu, bijušo valstsvienības aizsargu. Līdz ar Sergeja Dolgopolova pārcelšanos uz Rīgas Domi viņš kļuvis arī par Saeimas deputātu.

„Katrā kvadrātmetrā ļoti grūta cīņa, jāizmanto katrs veiksmes moments,” spēli raksturo Zemļinskis, pašlaik U-21 izlases galvenais treneris. Par pretinieku sūdzībām, ka Zemļinkis sāpīgi sperot pa kājām, viņš pasmaida: „Tas ir normāli, tas taču ir futbols.” Kopā ar Zemļinski piedalīties draudzības spēlē pret Zaļo un zemnieku savienību bija prieks meitenēm no bērnu un jauniešu centra Imanta. Rezultāts bija 2:2.

Turnīrā spēlēja arī bijušais groza bumbas profesionālis, Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šņeps, pārstāvot Zaļo un Zemnieku savienību. Viņš nav nevienā partijā, taču ZZS idejas esot tuvas un šogad Šņeps startēja apvienības sarakstā pašvaldību vēlēšanās savā pagastā — Garkalnes novadā. „Futbols ir mans hobijs no laika gala. Vienlaikus ar pirmajām gaitām basketbolā spēlēju arī Ādas bumbas turnīrā, vienu laiku biju pat labākais vārtsargs Jelgavā,” teic Šņeps. Arī komandas biedri un pretinieki ir gana nopietni. „Lielai daļai ir futbola priekšzināšanas, daudz jaunu cilvēku, jaunāki par mani, tā ka ir diezgan grūti. Futbols tāpat kā basketbols ir viens no retajiem sporta veidiem, kas spēj piedāvāt to, kas valstij šobrīd nepieciešams — lielu masu iesaisti par minimālu cenu.”

Tomēr bez naudas nevar iztikt arī futbolā. Politiķu turnīrs notika ar labdarības mērķi — bērnu futbola attīstībai saziedoti vairāk nekā 2000 latu. Olimpiskā sporta centra futbola halles nomas maksa vien ir 16 tūkstoši latu mēnesī.

Māris Puķītis/Foto: Rojs Maizītis