Dombrovskis no Latvijas izspiež "Microsoft"?
2009. gada 23. oktobris, 08:19

Dombrovskis no Latvijas izspiež "Microsoft"?

Jauns.lv

Pēdējo nedēļu svarīgākais notikums Latvijas IT – jaunais pavērsiens mēģinājumos samazināt korporācijas „Microsoft” tirgus ietekmi Latvijā. 21.oktobrī IT nozarē strādājošie uzzināja, ka Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) nosūtījusi atklātu vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam (TP), kurā vēršas pret Ministru prezidenta rezolūciju, kas, pēc LIKTA vērtējuma, ierobežo brīvu konkurenci informācijas tehnoloģiju (IT) programmatūras jomā.

LIKTA norāda, ka ir iepazinusies ar Ministru prezidenta rezolūciju, kas izdota šā gada 12.oktobrī. Dokumentā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram tiek lūgts izvērtēt "nepieciešamību, kā arī iespēju (tostarp no juridiskā un finansiālā aspekta) valsts pārvaldē pilnībā vai daļēji pāriet uz tādu operētājsistēmu vai datorprogrammu lietošanu, kas nav ASV korporācijas „Microsoft Corporation" ražojumi, tostarp izvērtēt pāreju uz atklātā pirmkoda operētājsistēmām vai datorprogrammām".

Asociācija uzskata, ka tirgus ekonomikā programmatūras izvēli nosaka izdevīgākais piedāvājums, kas nodrošina izvirzītās prasības. Rezolūcijā minēts „Microsoft Corporation" vārds, bet valsts pārvaldē tiek izmantota daudzu citu ASV un citu valstu korporāciju programmatūra un risinājumi, piemēram, "Apple", "Oracle", IBM, "Kaspersky".

Tiktāl fakti. Jādomā, ka Latvijas IT nozarē strādājošajiem teju vai ikvienam ir savs viedoklis par „Microsoft” un t.s. atklāto kodu. Nebūdams speciālists, tomēr pilnīgi pieļauju, ka „Microsoft” derētu kārtīgi „paspaidīt”, tādēļ principā Dombrovska ideja liekas interesanta. Cita lieta – vai par izdevumu samazināšanu domājošais premjers pats nav neapzināti „pavilcies” uz kādu kompāniju, „Microsoft” pretinieku, interesēm.

Proti, nozares aprindās runā, ka Dombrovska rezolūcijas viens no virzītājspēkiem bijis ar premjera partiju saistītais uzņēmējs Guntis Kalniņš, kurš savulaik ar „Jaunā laika” atbalstu kļuvis par „Latvenergo” padomes locekli, tātad tiek uzskatīts par partijai lojālu cilvēku. Interesantā sakritība ir tā, ka Kalniņš kopš 2007.gada ir „Oracle” Latvijas filiāles vadītājs, un tātad diez vai uzskatāms par objektīvu padomdevēju.

Citiem vārdiem sakot, noteikti ir vērts runāt un pieņemt lēmumus par IT resursu efektīvāku izmantošanu valsts pārvaldē, tomēr būtu arī vēlams, lai cīnītāji par naudas taupīšanu precīzāk norādītu savas saistības un blakus intereses.

Māris Zanders