Lielbritānija joprojām ir populārākais no Latvijas aizbraukušo galamērķis
Sabiedrība
2009. gada 30. oktobris, 08:19

Lielbritānija joprojām ir populārākais no Latvijas aizbraukušo galamērķis

Jauns.lv

Šī gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijas uzņēmēju reģistrā atzīmējušies par 60% vairāk iebraucēju no Latvijas nekā šajā pašā laikā pērn.

Sociālās apdrošināšanas numuru šajā pašā laika periodā saņēmuši par 120% vairāk iebraucēju. Tikmēr naudas apjoms, ko ārzemēs strādājošie Latvijas iedzīvotāji sūta uz mājām, salīdzinot ar pērno gadu, palicis nemainīgs. Migrācijas pētnieks Mihails Hazans uzskata, ka "te vairs nav neviena, kam naudu sūtīt",  - informē laikraksts "Diena".

"Dienas" uzrunātie eksperti, ieskicējot aizbraucēja portretu, norāda, ka visaktīvāk darba ņēmēji no Latvijas joprojām dodas uz Lielbritāniju, Īriju, Skandināviju, nedaudz arī uz Spāniju, Kipru, jaunajām ES valstīm.

Savukārt tie, kas aizbrauc ar domu par savu biznesu, biežāk izraugās ASV, Vāciju, NVS valstis, lai gan šajā kategorijā valsts izvēli nosaka individuāli argumenti - izejvielu pieejamība, noieta tirgus, biznesa vide u.c., uzskata Latvijas Darba devēju konfederācijas izglītības un nodarbinātības eksperts Māris Skudra.

Patlaban aizbraucēji mazina sociālo spriedzi Latvijā un palielina darba atrašanas iespējas palicējiem, tomēr problēmu, ko emigrācija var radīt nākotnē, ir vairāk. Galvenās - sociālā plānošanas grūtības un darbaroku trūkums tad, kad ekonomikā atsāksies augšupeja.

Speciālisti prognozē, ka šogad no Latvijas aizbraukušo skaits sasniegs 30 000, tikpat arī nākamgad.

LETA