Sabiedrība
2009. gada 2. novembris, 08:16

Prokuratūra: Bičkovičs pilsonību ieguvis likumīgi

Jauns.lv

Prokuratūra pabeigusi Ministru prezidenta rosināto pārbaudi par Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča pilsonības iegūšanas likumību. Pārbaudē konstatēts, ka Bičkovičs pilsonību ieguvis likumīgi, šodien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pārbaudē secināts, ka nav pamata tiesai lūgt Bičkovičam pilsonību atņemt, jo tā viņam pienākas no dzimšanas. Atklāts, ka saņemot Latvijas Republikas pilsoņa pasi, Bičkovičs ir sniedzis par sevi nepatiesas ziņas, taču spēkā esoši spriedumi ļaujot secināt, ka tas nebūtu pamats pilsonības zaudēšanai. Prokuratūras lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams, līdz ar to Bičkoviča pilsonības lietai pielikts punkts, vēsta raidījums.

Prokuratūra ir secinājusi, ka 1992.gada decembra iesniegums ar Bičkoviča parakstu pilsoņa pases saņemšanai satur nepatiesas ziņas - viņa vecāmāte nekad nav bijusi pilsone un tādējādi pamats arī Bičkovičam kļūt par pilsoni tobrīd nav bijis.

Tomēr divus gadus vēlāk pieņemtais Ogres rajona tiesas spriedums, ar kuru par likumīgu Bičkoviča vecotēvu tiek atzīts Latvijas pilsonis, nevis Polijas pavalstnieks, padara pašu Ivaru Bičkoviču par likumīgu Latvijas Republikas pilsoni.

LETA jau ziņoja, ka Prokuratūra pārbaudi uzsāka pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) nosūtītās vēstules ģenerālprokuroram Jānim Maizītim.

LETA