2009. gada 8. novembris, 18:31

Liepnieks: SC nākamajā Saeimā noteikti būs arī valdībā

Jauns.lv

Jau patlaban ir pilnīgi skaidrs, ka "Saskaņas centrs" (SC) nākamajā Saeimā būs arī valdībā, vai šī spēka pārstāvis arī to vadīs, atkarīgs tikai no SC vēlmes, norāda bijušais Tautas partijas (TP) tēla veidotājs Jurģis Liepnieks.

Intervijā aģentūrai BNS viņš atzina, ka patlaban Latvijas politikā ir dažas pilnīgi skaidras lietas: "Ir atsevišķas lietas, kas ir skaidras - ka [Valdis] Zatlers nebūs prezidents otru termiņu un ka "Saskaņas centrs" būs valdībā."

"SC vienkārši neizbēgami ir valdībā, jo SC būs tas politiskais spēks, bez kura izveidot valdību nevarēs. Izņemot gadījumus, ja vienā draudzīgā korī vienojas [Sarmīte] Ēlerte, [Ainārs] Šlesers, [Andris] Šķēle, [Aivars] Lembergs un tā tālāk. Tas ar nav reāli. Tātad SC būs tas, ar kuru kopā veidos valdību. Vai SC gribēs arī vadīt valdību, ir atkarīgs tikai no viņiem. Varbūt negribēs uzreiz, to es nezinu. Bet tas, ka viņi būs valdībā, tas ir neizbēgami," uzsvēra Liepnieks.

Runājot par SC kapacitāti un vēl iespējamo popularitātes pacēlumu, viņš norādīja uz pēdējo pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, atgādinot - ja līdz šim SC reitingi tika saistīti ar "krieviski runājošo vai etnisko nelatviešu pilsoņu proporciju" un tā saucamās krievu partijas vienmēr savā starpā šo elektorātu pārdalījušas, tad nu šīs robežas sākušas izplūst.

"Pirmo reizi Rīgas domes vēlēšanas rāda divas ļoti interesantas lietas - pirmo reizi nosacīta latviešu partija, respektīvi Šlesers, LPP/LC varēja paņemt kaut kādas krievu balsis, kas nekad līdz šim tā nav bijis un ko neviens arī nav mēģinājis darīt, principā ar to parādot, ka Šlesers ir spējīgs ņemt nost kaut ko SC. Un otrs - šķiet, mēs redzam, ka latvieši varētu nobalsot arī par SC. Līdz ar to, negribu atkal minēt, bet es domāju, ka tas viņu [SC] potenciāls palielinās, viņš iziet ārpus tās tehniskās [nelatviešu skaita] robežas," atzina sabiedrisko attiecību speciālists.

Viņš norādīja, ka pašreizējā situācijā SC "unikālā priekšrocība varētu izrādīties tā, ka viņiem ir ko piedāvāt", aicinot "uz to paskatīties no nedaudz plašāka punkta".

"Proti, mēs redzam, ka Krievija ir acīmredzami izmainījusi savu politiku, stratēģiju attiecībā pret Latviju. Viņi ir sapratuši, ka 15 gadu mēģinājums mūs diskreditēt starptautiskās institūcijās un iestāstīt visai pasaulei, ka te dzīvo fašisti un spīdzina krievus, ir necilvēki, visu laiku pārkāpj cilvēktiesības un tamlīdzīgi, acīmredzot ir stratēģija, kura nekādus augļus nenes. Un viņi acīmredzami šo stratēģiju ir nomainījuši uz "nožņaugšanas apskāvienos" stratēģiju, "mīksto ceļu", kura mērķis ir radīt jauna veida atkarību no Krievijas," norādīja Liepnieks.

"Proti, Latvija ir ārkārtīgi maza ekonomika. Protams, ka paverot šai nelielajai, mazajai valstij Krievijas tirgu, ekonomikas efekts var būt milzīgs - mūsu piena ražotāji, mūsu gaļas ražotāji, mūsu zivju ražotāji, visu veidu pārtikas pārstrādātāji, pārtikas ražotāji, mūsu farmācijas uzņēmumi, mūsu - sauciet, kādus gribat uzņēmumus - viņi visi var desmitkāršot savus apgrozījuma rādītājus. Pie tam Krievijas tirgū tas neko nenozīmē, Krievijas tirgū tas ir kā piliens jūrā. Un skaidrs, ka tas savukārt nozīmē darba vietas, tas nozīmē nodokļus, tas nozīmē savā ziņā kaut kādu izeju no krīzes, kas ir ārkārtīgi labi," viņš skaidroja, uzsverot, ka tas "kombinācijā ar to, ka viņu cilvēki būs valdībā, faktiski rada jauna veida atkarību".

"Te iezīmējas tāda īsta politika, īsts virziens, kur strādāt - cilvēki no vienas puses redzēs, ka rodas darba vietas, rodas izaugsmes iespējas, valstij būs labums nodokļos, bet no otras puses - tā būs jauna veida atkarība," atzina sabiedrisko attiecību speciālists.

"Pie tam, tie atkal ir tādi ļoti smalki jautājumi, jo, protams, ka būtu muļķīgi un stulbi kaut kā iebāzt galvu smiltīs un baidīties no krieviem un Krievijas, nesadarboties un netirgoties. Protams, ka tas būtu muļķīgi. Bet ļoti svarīgi ir tajā pat laikā visu izdarīt pareizi," viņš vēl piebilda.

Savukārt tas, ka SC it kā nav spilgtu līderu acīmredzot neko daudz netraucē un "viņi tiek galā", lai arī no malas varbūt izskatās diezgan nepārliecinoši.

"Tā varētu domāt, bet tie rezultāti ir pietiekami pārliecinoši. Tā kā grūti spriest. Protams, ka tas neatbilst mūsu it kā tradicionālam priekšstatam, bet mēs redzam viņiem tur viss kārtībā. Tā sakot - uzvarētājus nesoda," minēja Liepnieks.

BNS