Mozgis šogad pēc Triju Zvaigžņu ordeņa neies
Sabiedrība
2009. gada 12. novembris, 10:55

Mozgis šogad pēc Triju Zvaigžņu ordeņa neies

Jauns.lv

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis uz valsts apbalvojumu svinīgo pasniegšanas ceremoniju neieradīšoties.

Šādu paziņojumu par Mozga lēmumu izplatījis Ordeņu kapituls, norādot, ka šo lēmumu un rīcību respektēšot.

Ordeņu kapituls lēmumu pieņēma pēc iepazīšanās ar Mozga vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Kā informēja Bērnu slimnīcas pārstāve Romēna Namniece, vēstulē Mozgis lūdzis Valsts prezidentu Triju Zvaigžņu ordeņa ceturtās šķiras pasniegšanu viņam pārcelt un šogad nepasniegt, ņemot vērā situāciju, kas izveidojusies Bērnu slimnīcā.

Pats Mozgis situāciju komentē, citējot Arvīdu Skalbi: "Uz savu godināšanu vari neierasties, taču uz savu tiesu ej katrā ziņā, jo tur tu ieraudzīsi patiesos draugus un ienaidniekus."

Jau ziņots, ka Mozgim bija paredzēts pasniegt Triju Zvaigžņu ordeņa ceturto šķiru. Ordeņu kapituls par Mozga apbalvošanu lēma oktobrī, Bērnu slimnīcas 110 gadu jubilejas gaismā atbilstoši tā brīža informācijai, un arī šobrīd Mozgis nav aizdomās turētā statusā Bērnu slimnīcas lietā.

Kā ziņots, divas Bērnu slimnīcas amatpersonas un trīs fiziskās personas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur aizdomās pēc septiņiem Krimināllikuma pantiem - dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kukuļņemšana, kukuļdošana, komerciālā uzpirkšana, dokumentu viltošana un krāpšana.

Mozgis paziņojis, ka padoto rīcību uzskata par dunča dūrienu mugurā.

Atjaunotās Latvijas laikā Ordeņu kapituls nav saskāries ar gadījumiem, kad kādu notikumu dēļ jau pēc Ordeņu kapitula lēmuma apbalvojums tomēr netiek piešķirts, "Latvijas Avīzi" informēja Valsts prezidenta preses dienesta vadītāja Ilze Rassa.

"Taču Ordeņu kapituls var skatīt jautājumu par apbalvojuma atņemšanu. Valsts apbalvojumu likuma 48.pants nosaka, ka Ordeņu kapituls pieņem lēmumu par valsts apbalvojuma atņemšanu, ja persona, pirmkārt, ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu atzīta par vainīgu tīšā noziedzīgā nodarījumā; otrkārt, ir izdarījusi apkaunojošu nodarījumu, kas nebija zināms Ordeņu kapitulam apbalvojuma piešķiršanas laikā un kas nav savienojams ar apbalvotas personas statusu. Šajos gadījumos ordeņa vai goda zīmes, kā arī ar to saistīto dokumentu, miniatūrzīmes vai miniatūrās goda zīmes atsavināšanu veic Valsts policija."

LETA/Foto:LETA