Ulmaņa slepenā spēkstacija apdraud cilvēku dzīvību
Sabiedrība
2009. gada 14. novembris, 10:41

Ulmaņa slepenā spēkstacija apdraud cilvēku dzīvību

Jauns.lv

Premjers Valdis Dombrovskis šopavasar satīrīja piemirstās elektrostacijas pie Bābelīša ezera apkārtni, bet pati industriālā celtne joprojām netiek izmantota Latvijas tautsaimniecībā un turpina apdraudēt cilvēku dzīvību.

Pārdesmit metru attālumā no Bābelīša ezera peldvietas un pārsimts metru attālumā no dzīvojamām mājām atrodas unikāls alternatīvās enerģijas tehnikas piemineklis – 1938. gadā būvētās elektrostacijas drupas. Galvaspilsētas tūrisma ceļvežos šis kādreiz slepenais kara objekts nav iezīmēts. Vienīgi Vides aizsardzības kluba ekotūrisma atlantā var atrast atsauci uz kādreizējās elektrostacijas atrašanās vietu. Kasjauns.lv devās aplūkot, kāda pašlaik izskatās šī superslepenā vieta.

Ulmaņlaika kara viltība

Vairums Latvijas iedzīvotāju pat nezina, ka 1938. gadā Kārlis Ulmanis kāpās pie Bābelīša pavēlēja izbūvēt slepenu elektrostaciju, kura kara gadījumā, ja no ierindas izietu vai tiktu uzspridzināta Ķeguma HES, varētu Latvijas galvaspilsētu apgādāt ar elektroenerģiju. Kara gadījumā Bābelīša elektrostacija ar elektrību varētu nodrošināt ne tikai valsts pārvaldes ēkas, bet arī uzņēmumus un tramvaja līnijas, kā arī radiofona darbību. Šī elektrostacija bija stratēģiskas nozīmes objekts.

Elektrostaciju bija paredzēts darbināt ar mazutu, kuru tai nodrošināja 70 tonnīgas mucas. Elektrostacija darbojās pateicoties Šveicē ražotiem dīzeļģeneratoriem. Tās kalpošanas mūžs nebija ilgs. To darbināja tikai vācieši 2. pasaules kara laikā, kuri 1944. gadā., atkāpjoties no Rīgas, spēkstaciju uzspridzināja.

Līdz pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem elektrostacijas mucas izmantoja degvielas glabāšanai, bet 1980. gadā to pameta un pārstāja apsargāt. Pirms gadiem piecpadsmit staciju izlaupīja metāla zagļi un lielās degvielas mucas nodeva metāllūžņos.

Jāuzmanās no „melnajiem caurumiem”

Pašlaik elektrostacijas vraks stāv pamests un lodāt pa tās drupām ir dzīvībai bīstami – ik pa pārdesmit metriem kāpās redzami draudīgi „melnie caurumi”, kas virszemi savieno ar kādreizējām mazuta glabātuvēm. Savukārt uzspridzinātie elektrostacijas balsti turas uz Dieva godavārda.

Pārsteidz neierastā tīrība, kas valda pamestās alternatīvās enerģijas ražotnē, jo te neredzam pamestām vietām tik pierastos atkritumu kalnus vai „bomžu matračus”. Tomēr tam par iemeslu nav vis tautas ierastā kārtības mīlestība, bet gan premjera Valda Dombrovska aktivitātes. Šopavasar Lielajā talkā Dombrovskis talkoja tieši Bābelīša ezera apkārtnē.

Tīrība būtu tā kā ieviesta, bet alternatīvās enerģijas ražošana gan nav atjaunota, kaut gan pašlaik Latvijai tas ir sevišķi aktuāls jautājums, jo no nākamā gada darbu pārtrauks Iganalinas AES Lietuvā.

Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis